Datum:

13.06.2011. 19:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6289 pregleda

Poslanička većina u Skupštini Srbije trebalo bi da izglasa izmene Zakona o akcizama kojim će akcize za benzine biti izjednačene kako zahteva Evropska unija.

Nakon usvajanja izmena za sve vrste motornih benzina važiće jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar. Zbog usklađivanja akciza benzin će poskupeti 4,5 dinara po litru, a dizel dva dinara.

Obrazlažući izmene Zakona o akcizama Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja je u Skupštini Srbije izjavio da će izjednačavanje akciza, odnosno povećanje akciza za benzine lošijeg kvaliteta, dovesti do jačanja budžeta što će se, kako je rekao, pozitivno odraziti na obdaništa, škole, penzionere i druge koji dobijaju pomoć iz budžeta.

Ugljanin je istakao da je obaveza Srbije da na evropskom putu usaglasi akciznu politiku sa standarima Evropske unije. Poslanici opozicije izjavili su da neće podržati izmene Zakona o akcizama jer će, kako su naveli, one izazvati poskupljenja goriva i nove namete za građane i privredu.

Goran Nikolić, ekonomista Centra za novu politiku naglašava da nije bilo moguće da Vlada snizi akcize za goriva iz uvoza čime bi se izbegao rast maloprodajnih cena goriva. On objašnjava da “akcize na skuplje benzine nisu mogle da budu snižene zbog punjenja budžeta. Istina je da je stanje sa punjenjem budžeta u Srbiji sada bolje nego što je ranije bio slučaj, međutim rashodi su veći i to stvara probleme”.

“Akcize su veoma važna stavka u punjenju budžeta a svakako je da akcize na benzine predstavljaju značajan segment. Kada je reč o prilivu novca u budžet akcize imaju najznačajniju ulogu posle PDV. Dakle, nema nikakve zavere jer nije moglo da se uradi bilo šta drugo a da se to ne oseti u budžetskom prilivu”, ističe on.

Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. ističe da je visina akciza nešto o čemu isključivo odlučuje Vlada Srbije. on objašnjava da je “hipotetički moguće da nadležni i smanje i povećaju akcize. U konkretnom slučaju Vlada je procenila da niže akcize treba da se izjednače sa višima, odnosno da poskupe”.

“Sa druge strane povećavanje akciza automatski ne treba da znači i povećanje maloprodajnih cena goriva. Recimo, kada bi Naftna industrija Srbije odredila manje veleprodajne cene mogli bi se stvoriti uslovi za pojeftinjenje goriva”, naglašava Atanacković.

On dodaje da je odmah trebalo propisati iste akcize za sva goriva a ne da se to učini tek nakon intervencije Evropske unije koja je reagovala na diskriminaciju svojih kompanija dvojnim akcizama.

Sasvim je jasno da vozači neće biti zadovoljni ovakvim ishodom jer će gorivo zbog izjednačavanja akciza poskupeti a podatak da su akcize u Srbiji među najvišim u Evropi je dodatni „trn u oku“ za građane.

Akciza u Srbiji sa PDV-om je 0,72 evra dok je u Rumuniji 0,55, Bugarskoj 0,56, Makedoniji 0,56, Sloveniji 0,62, Crnoj Gori 0,63, Mađarskoj 0,65 i Hrvatskoj 0,67 evra. Od Srbije niže akcize imaju recimo i Španija 0,60 i Austrija 0,68 evra.

Izvor: Danas
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)