Datum:

24.02.2017. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Cene tečnog naftnog gasa (TNG) popularnog auto-plina poslednjih nekoliko dana porasle su od dva do pet dinara za litar na velikoj većini benzinskih stanica i punionica u zemlji.

Tako se cena ovog ekološkog goriva, u utorak kretala od 74,5 do čak 82,5 dinara za litar. Cene su, kako je to kod nas već uobičajeno, ne samo različite na točionicama različitih kompanija, već se znatno razlikuju i od pumpe do pumpe iste kompanije. Ono što neće obradovati vozače koji koriste ovo gorivo za pogon svojih automobila, jeste činjenica da su velikoprodajni cenovnici “osvanuli” sa novim višim cenama i do sedam dinara po kilogramu!

– Cene auto-plina rastu i u maloprodaji i u veleprodaji – kaže za “Novosti” Bora Tatić, zamenik predsednika udruženja Privatnih benzinskih stanica Srbije. – Razlog za povećanje cena je višestruk. Prvo je usledilo usklađivanje sa novim, višim akcizama i to za oko dinar po litru, a zatim je ojačao i evro.

Tatić kaže i da je cena TNG na berzama na kojima se nabavlja znatno porasla i da je to nešto na šta naše kompanije, a TNG se u ogromnoj meri uvozi, ne mogu da utiču:

– TNG je gorivo sezonskog karaktera. Dosta se koristi i za zagrevanje u okolnim zemljama. Nije neuobičajeno i to da u ovo doba godine bude nešto skuplji. Kada otopli, menja se i smeša, odnos propana i butana, pa i TNG pojeftinjuje.

Ipak, lako je uočljivo da je TNG u Srbiji među najskupljima u regionu, a da je u neposrednom komšiluku, BiH, Makedoniji, Rumuniji, neuporedivo jeftiniji.

– Mi smo više puta kao udruženje reagovali, predlagali nadležnima neke mere koje bi mogle da povoljno utiču na naše tržište, ne samo na auto-gas već i na mazut, naftu, ali odgovora nema – kaže Tatić.

Zato nije slučajno da u pograničnim područjima naše benzinske pumpe i punionice jedva opstaju i da veliki broj naših sugrađana ide preko granice i puni rezervoare.

– S druge strane, kaže Tatić, strane kamiondžije nas zaobilaze u širokom luku. Nekada su Mađari zabranjivali ulazak kamiona sa više od trećine goriva u rezervoarima u svoju zemlju. Mi ne preduzimamo baš ništa da se zaštitimo, pa zato ima i pojava, sve češćih, da strane kamiondžije toče gorivo “kantarošima” duž auto-puta.

Džep pre ekologije

Stara računica da se na TNG isplati voziti samo onda kada cena plina ne prelazi 50 odsto cene benzina, objašnjava i zašto sve veći broj naših sugrađana deinstalira uređaje za TNG iz svojih vozila.

– Da bi uradili atest, promenili bocu, vozačima je potrebno bar 200 evra – kaže Dragan Spajić iz jednog beogradskog servisa. – Da bi se sve to isplatilo potrebno je da se prelazi mnogo više kilometara godišnje od srpskog proseka i zato se osim taksista sve manje ljudi odlučuje da i dalje vozi na gas.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)