Datum:

07.01.2016. 22:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3985 pregleda

Akcije nemačke automobilske kompanije Folksvagen (VW) su danas u padu, nakon što je američko ministarstvo pravde tužilo VW zbog ugradnje softvera za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova u dizel automobile.

Tokom jutrošnjeg trgovanja u Frankfurtu, akcije Folksvagena su pale za 3,1 odsto na 122,45 evra, čime su postale najveći gubitnici u okviru berzanskog indeksa DAX, koji je napredovao za ukupno 0,4 odsto, prenosi agencija AP.

Američka vlada je juče pokrenula sudski postupak protiv VW-a zbog toga što je u skoro 600.000 dizel automobila instalirao softver koji namerno krši američke propise o čistom vazduhu, što za posledicu ima prekomernu emisiju štetnih gasova, izvestila je francuska agencija Frans pres.

Prema tužbi koju je protiv VW-a podnelo američko ministarstvo pravde u ime američke Agencije za zaštitu životne sredine, visina kazne bi mogla premašiti 20 milijardi dolara.

U tužbi se navodi da je VW namerno instalirao elektronski “prevarantski uređaj” u dizel automobile marke VW, “audi” i “porše”, zahvaljujući kom su ti automobili uspešno prošli stroga ekološka testiranja u SAD, ali su nakon toga, u vožnji na otvorenom putu, emitovali do 40 puta veće količine štetnih gasova od dozvoljenih.

Čak i nakon što su američki zvaničnici najavili da će podići tužbu protiv VW-a zbog instaliranja lažnih uređaja u 2,0-litarske dizel automobile, nemačka kompanija nije priznala slična kršenja propisa u 3,0 litarskim dizel automobilima.

Međutim, VW je 23. novembra priznao da i njegovi veći automobili sadrže ovaj softver, navodi se u tužbi američkih vlasti.

Nemačka kompanija je do sada priznala da je tehnologiju za manipulacije emisijama štetnih gasova ugradila u oko 11 miliona dizel automobila širom sveta, odnosno u modele proizvedene u periodu od 2009. do 2015. godine, prenosi AP.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)