Datum:

04.01.2014. 23:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5664 pregleda

Akcije južnokorejske kompanije Hjundai-Kia počele su ovogodišnje trgovanje na berzi u Seulu padom vrednosti od bezmalo četiri odsto.

Tržište je tako reagovalo na novogodišnju “poslanicu” 75-godišnjeg šefa Hjundaia Čung Mong zaposlenima centrale u Seulu. On im je rekao da će tempo rasta prodaje ove godine usporiti treću godinu za redom i to na četiri odsto. To bi bio najsporiji rast još od 2003. godine.

Dvojac Hjundai-Kia bi, prema procenama, ove godine u svetu mogao da proda 7,86 miliona vozila i da u globalnom poretku ponovo zauzme peto mesto. Oslanja se na modernizovane verzije svojih ključnih modela “dženezis” (Genesis) i “sonata” i na to da će osetno povećati proizvodne kapacitete u Kini.

Predviđeni tempo rasta prodaje Hjundai-Kie je uglavnom u skladu sa očekivanim rastom svetskog tržišta. Međutim, investitori su u pretkriznom periodu navikli na dvocifrenu dinamiku rasta. (U 2010. godini rast je dostigao 24 odsto, podsećaju agencije).

Korejcima je u tome pomagao slabiji kurs vona. Zahvaljujući njemu uspeli su da ostave za sobom glavne japanske konkurente na izvoznim tržištima.

Međutim, sada je obratno. Južnokorejski von je u odnosu na japanski jen prošle godine ojačao za više od 22 odsto. Japanski proizvođači automobila na čelu sa Tojotom, mogu stranim kupcima da ponude povoljnije cene.

Korejski von, nasuprot tome, poskupljuje. Za dvojac Hjundai-Kia to je veliki izazov. Tim pre što se oko dve trećine automobila proizvedenih u Južnoj Koreji izvozi, a to je mnogo veći udeo nego u slučaju japanske konkurencije.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)