Datum:

06.01.2014. 23:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9549 pregleda

Akcije italijanskog Fijata na početku godine uzletele su posle preuzimanja preostalog manjiskog paketa američkog Krajslera, prenose mediji.

Milanska berza hartija od vrednosti dugo nije doživela ono što se desilo posle Nove godine.

Akcije Fijata su na početku trgovanja skočile bezmalo 16 odsto, na 6,80 evra, nakon što je objavljeno da je torinska fabrika konačno postala stopostotni vlasnik američkog Krajslera.

Italijani su za 41,5 odsto akcija u vlasništvu Ujedinjenog penzionog fonda radnika automobilske industrije platili 4,35 milijaradi dolara.

Fijat je platio manje nego što je tržište očekivalo. Pored toga ne mora zbog te transakcije da povećava kapital, tako da nije iznenađujuće što su akcije u uzletu, komentarisao je za Rojters neimenova milanski broker.

Serđo Markione, koji od 2009. godine istovremeno upravlja i Fijatom i Krajslerom, pokazao se, prema londonskim investicionim bankarima, kao veoma sposoban pregovarač. Americki sindikati su se oštro suprotstavljali preuzimanju i za svoj paket su tražili više od pet milijardi dolara.

“Preuzimanje Krajslera će nam omogućiti da ostvarimo našu viziju o kompaniji kao uspešnom globalnom proizvođaču automobila”, izjavio je Markione.

Prema stručnjacima, suviše je rano za prognoze kako će preuzimanje detroitske fabrike uticati na budućnost Fijata. Cela grupa je u periodu januar-septembar ostvarila promet od 62,8 milijardi evra, neznatno više nego u istom periodu 2012.

Neto dobit je, međutim, pala na godišnjem nivou za 2,6 odsto, na 655 miliona evra. Ali da nije bilo Krajslera, Fijat bi bio u gubitku 729 miliona evra, smatraju poznavaoci.

Sam Krajsler za prošlu godinu očekuje dobit od 1,3 do 1,7 milijardi evra. Njegov rezultat sve više utiče na celu grupu.

“Fijat sve više postaje američka firma, jer se u Evropi suočava sa velikim problemima. Izgubio je udeo na tržištu i neće ga lako povratiti, smatra ekspert milanskog univerziteta.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)