Datum:

08.12.2015. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 2610 pregleda

Agresivna vožnja samo jednog vozača u saobraćaju može da izazove lančanu reakciju, pa i drugi učesnici u saobraćaju počinju da se ponašaju na isti način, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Londonske škole ekonomije i političkih nauka i kompanije Goodyear.

Takva vožnja može izazvati niz opasnih situacija i dovesti do nesreće.

Agresivna ili takmičarska vožnja razdražuje druge vozače koji svoj bes iskaljuju na sledećem vozaču, dok tolerantna vožnja doprinosi da sigurnost bude veća i uslovi na putu manje stresni.

Agresivna vožnja može da se javi i kod vozača koji, inače, ne spadaju u kategoriju “problematičnih”, navedeno je u saopštenju kompanije Goodyear.

Istraživanje je pokazalo da bezbednost u saobraćaju smanjuju: guranje na saobraćajnim čvorištima, vožnja tik iza drugog vozila, neadekvatno nagoveštavanje smera daljeg kretanja, nepravilno menjanje voznih traka, “davanje lekcija” drugim učesnicima u saobraćaju i takmičenje sa drugim vozačima, psovanje učesnika u saobraćaju i korišćenje uvredljivih pokreta, kao i zastrašivanje.

Agresivno ponašanje, kako je navedeno, može da se prekine: omogućavanje vozaču da se uključi u gust saobraćaj, pokazivanjem zahvalnosti za pokazanu uljudnost – kontaktom očima, osmehom, gestom rukom i izvinjenjem ako nekome smetamo.

Od svih vozača koji su učestvovali u istraživanju 55 odsto je priznalo da zbog pojedinaca koji ih na putu razljute ili izazovu, kasnije iskaljuju svoj bes na nekom drugom vozaču.

S druge strane, 87 odsto vozača je bilo saglasno da ih obzirnost drugog vozača stimuliše da budu i sami uviđavni prema drugima.

Većina anketiranih je istovremeno potvrdila da su im važni i izrazi zahvalnosti.

Takođe, pokazalo se da agresija i ljubaznost za volanom mogu da pokrenu lanac događaja koji stvaraju ili ugodniju i sigurniju okolinu, ili pak stresne i opasne uslove za vozače.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)