Datum:

20.06.2018. 9:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

“Pridruži nam se, druže!” – u Beogradu turisti mogu da se ukrcaju u “jugo” i posete nestalu zemlju iz prošlih vremena tim “odltajmerom”, simbolom nekadašnje Jugoslavije.

Beograd, sve popularnije odredište, ugostio je milion posetilaca 2017. godine, od čega 835.000 stranaca – po zvaničnim podacima.

Glavni grad Srbije je raj za ljubitelje starih automobila, velikih – kao što su “krajsler” i “ford”, ali i jednistvenih dragulja “Made in Yugoslavia” koji i dalje u hiljadama lutaju balkanskim putevima. Nekada su se u ogromnoj fabrici “Zastava” u Kragujevcu proizvodili mali “fića”, “zastava 101” i “jugo” kojem je počast odao i Holivud, prikazavši ga u jednoj sceni iz sage “Umri muški” (Die Hard), u kojem glumac Brus Vilis igra policajca.

Poput njega, turisti mogu da se u Beogradu ukrcaju baš u takav automobil, podjenako rustičan i simboličan kao što je bila Titova Jugoslavija, koji je bio jeftin, pristupačan radnicima te komunističke države, i izvožen u to vreme u 74 zemlje, kao što su Indija, Egipat, ali i Sjedinjene Države. Umesto jurnjave autoputevima, organizator “Yugotour” za 45 evra nudi tročasovno putovanje po Beogradu kojim otkriva “uspon i pad jedne nacije.”

“To je nešto poput obilaska Berlina ‘trabantom'”, simboličnim automobilom bivše komunističke Istočne Nemačke, kaže šefica “Yugotoura” Jovana Stojiljković, rođena 1992. godine, kada su počeli balkanski ratovi.

“Uživao sam u otkrivanju istorije Jugoslavije na taj način”, rekao je 38-godišnji Danac Denis Bertelsen, koji je proveo produženi vikend u Beogradu.

Prošao je pored Hotela “Jugoslavija”, otvorenog 1969. godine na obali Dunava, koji je bio najluksuzniji u glavnom gradu, gde su odsedali predsednici SAD Ričard Nikson i Džimi Karter, čak i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Ako bi se verovalo u urbanu legendu, zidovi hotela su bili izbušeni skrivenim rupama s mikrofonima. Hotel, koji je sada u velikoj meri prazan, 1999. godine je bio pogođen tokom napada NATO-a čiji je cilj bilo da prisili Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Jugoslavije, da povuče trupe s Kosova.

Kule koje su impresionirale Poljaka

Poljski 25-godišnji student Dominik Vojćiehovski radi na projektu umetničkih fotografija “jugonostalgije” – osećanja prisutnog u svim zemljama proizašlim iz eksplozije Jugoslavije 1990-ih godina, mada mnogo manje u Hrvatskoj, sećanja na doba Jugoslavije kao retkog perioda mira i relativnog blagostanja.

“Zanima me komercijalizacija nostalgije nekadašnje države, nastojanje mladih da se sačuva sećanje na Jugoslaviju”, dok u starijim generacijama “mnogi čak žele i povratak na taj put”, rekao je on.

Dodao je da je impresioniran s dve 30-spratne kule koje putnike dočekuju na zapadu, kraj auto-puta, “Zapadne kapije”, primera “brutalističke arhitekture” 1950-70-ih godina, impozantne betonske konstrukcije, što je u Beogradu ipak retkost.

“Kada pogledate te objekte odozdo, možete videti ogromnu i moćnu prirodu Jugoslavije”, kaže on.

“Na vrhu je bio izgrađen rotirajući panoramski restoran. Posetioci su teorijski mogli sesti i jesti i gledati grad svih 360 stepeni… ali, nikada se nije zaista okretao”, napominje “Yugotour”.

Većina turista vrlo malo zna o tome šta je Jugoslavija, s 22 miliona stanovnika i sa svojim neprikosnovenim liderom, Josipom Brozom Titom, bila od 1945. do njegove smrti 1980. godine. Oni pre svega pamte ratove koji su obeležili kraj te federacije republika – Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, uz cenu od 130.000 mrtvih.

Tura se završava u Muzeju Jugoslavije, u “Kući cveća” koja je Titov mauzolej.

Jovana Stojiljković nije upoznala tu Jugoslaviju. “Čula sam priče mojih roditelja, njihovih prijatelja i moje porodice. Rekli su mi da su to bila dobra vremna”, rekla je ona.

“Dobra vremena” koja simbolizuju dve “fiće” čija je ona ponosna vlasnica: “Važno je sačuvati i pokazati svetu ono što je imalo značaj za nas”.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)