Datum:

24.02.2014. 10:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 31768 pregleda

Nemački autoklub Algemajne Dojče Automobil klub (Allgemeine Deutsche Automobil Club -ADAC) falsifikovao je razultate anketa o omiljenom nemačkom automobilu još od 2009. godine

Do sada je priznao da je manipulisao samo rezultatima ankete za poslednju godinu, preneli su svetski mediji.

Najveći autoklub u Evropi je u saopštenju za medije priznao da je od 2009. godine povećavao broj glasova koji su stigli za godišnju anketu Žuti anđeo za omiljeni nemački automobil. Tako je menjao redosled nekih marki automobila.

Zaposleni u ADAC-u, odogovorni za objavljivanje ankete, na taj način su činili da rezultati budu raznovrsniji i da ne dominira samo jedan brend.

Kompanije BMW, Folksvagen i Dajmler već su objavile da će, zbog falsifikovanja rezultata, ove sedmice vratiti ADAC-u sve dobijene Žute anđele, ali i druge nagrade autokluba. Te tri kompanije su osvojile ukupno 40 Žutih anđela, ali već ranije su mogle da čuju da je zbog falsifikovanja rezultata, nagrada bezvredna.

Afera je pukla polovinom januara, kada je rukovodstvo autokluba priznalo da je direktor za komunikacije Mihael Ramšteter manipulisao prošlogodišnjim rezultatima ankete. Povećanjem broja glasova hteo je da poveća njihov prestiž.

Ramšteter je po otkivanju prevare dao ostavku, a prošle nedelje je sa funkcije otišao i predsednik autokluba Peter Majer.

Sada je unutrašnja kontrola ADAC-a pokazala da se falsifikovanje nije odnosilo samo na prošlogodišnju anketu.

ADAC-u su takođe naškodile vesti o tome da je rukovodstvo autokluba koristilo u privatne svrhe prevozna sredstva ADAC-a za spašavanje iz vazduha.

Majer je, navodno, išao helikopterom za spašavanje na službene puteve i kući, a jedna od zaposlenih je tražila da avion ADAC-a odveze na odmor u Egipat njenog sina, koji je propustio komercijalni let.

Mnogobrojni nemački vozači su zbog afere odlučili da istupe iz ADAC-a.

Korist od ove situacije najviše ima treći po veličini nemački autoklub ACE kome se, od otkrivanja afere, priključuje oko hiljadu novih članova nedeljno.

ADAC ima 19 miliona članova i najveći je autoklub u Evropi. Pruža pomoć vozačima, i daje procene najrazličitije opreme, od dečjih auotosedišta do guma.

Izvor: Tanjug/Novosti

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)