Datum:

11.02.2011. 10:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 15545 pregleda

Agencija za lekove i medicinska sredstva je nepropisno izdala dozvole za 80.000 kompleta prve pomoći za vozila čime je ugrozila bežbednost građana, upozorio je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

“Zahtevamo da Agencija za lekove i medicinska sredstva objavi neusaglašenost sa Srpskim standardima kompleta prve pomoći turskog proizvođača Novitas, slovenačke Tosame i kineskih proizvođača čiji je uvoznik Karan Co iz Čačka”, rekao je on na konferenciji za novinare u Media centru u Beogradu.

Papović je pozvao tržišnu inspekciju da nestandardizovane komplete prve pomoći koje je Agencija za lekove ipak odobrila kao standardne, ukloni sa tržišta kao lažne jer ti kompeti nisu bezbedni.

“U Srbiji su, prema zvaničnim podacima, na tržištu kompleti prve pomoći vrednosti 160 miliona dinara u kojima su gaza i trouglaste marame od tkanine koja ne upija tečnost i koja nije sterilna”, kazao je on.

“Ako se oznaka standarda stavi na proizvod koji nije standardizovan, saobraćajna policija, prema zakonu o bezbednosti saobraćaja, nema pravo da otvara komplet, i time se dovode u zabludu i potrošači, i državne institucije kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova”, ocenio je on.

Predsednik NOPS je naveo da je neprihvatljivo da se u apotekama u Srbiji nalaze poizvodi koji su doboli odobrenje Agencije za lekove, a ipak nisu u skladu sa zakonskim standardima.

“Postavljamo pitanje Agenciji za lekove i medicinska sredstva ko će odgovarati”, kazao je Papović.

Predsednik Skupštine Asocijacije potrošaca Zorica Matejević rekla je da domaći proizvođači medicinskih sredstava – Mediteks, Galenika i MBS maksimalno poštuju propisane standarde.

“Naglašavam da domaći proizvođači kompleta za prvu pomoć posluju sa gubicima jer su njihovi standardizovani proizvodi za 200 do 300 dinara skuplji, a takođe je ugrožen radni položaj oko 1.000 zaposlenih u proizvodnji ovih proizvoda”, kazala je ona.

Matejević je naglasila da Asocijacija proizvođača gubi i vreme i energiju u trouglu između Agencije za lekove i medicinska sredstva, Ministarstva zdravlja i Zavoda za standardizaciju koji odbijaju da analiziraju sadržaj spornih kompleta prve pomoći.

Izvor: Beta

1 komentar
  1. nenad

    bilo bi dobro ta se uvede obavezni set za reanimaciju i defibrilator,gospodo pa to su privatna putnicka vozila, a ne reanombili!Pametnije bi bilo da se opreme hitne sluzbe koje,koje se prve nadju na mesto nezgode,a ne da zamajavate ovaj napaceni narod!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)