Datum:

05.05.2016. 12:56

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Pametni telefoni i tableti su u potpunosti promenili snalaženje u prostoru, orijentaciju pri vožnji automobila i uopšteno bilo koju vrstu putovanja. Za svega nekoliko godina se od ištampane papirne mape prešlo do skupih GPS navigacija i uređaja za pozicioniranje u prostoru, pa sve do besplatnih GPS aplikacija za navigaciju automobila koje su dostupne na jedan klik. Bilo da se opredeljujete za navigaciju uz korišćenje Interneta, bilo da se odlučite za put u inostranstvo te je spremna offline navigacija za vožnju.

Bilo da sedamo u vozilo kako bismo otišli na drugi kraj grada, ili odlazimo na kraće i duže putovanje, gotovo sigurno se uključuju mape radi lakše orijentacije i uštede vremena koje bismo potrošili da pronađemo pravu ulicu ili skretanje. Ušteđeno vreme pri vožnji i snalaženju kroz grad može dobro doći za pronalaženje parkinga, a kada je u pitanju snalaženje na dužim rutama i otvorenom putu van grada, svako pogrešno skretanje dodatno otežava vožnju, koncentraciju i može Vas koštati izdrživosti automobila. Pogotovo ako Vam se često kvari automobil i već dugo se pripremate na to da je vreme za prodaju tj. otkup automobila.

Instrument tabla ili šoferšajbna su idealno mesto za navigaciju, zato zakačite telefon ili tablet u automobil, vreme je dragoceno, a snalaženje u prostoru lakše nego ikad! Ovo su 3 najbolje besplatne aplikacije za navigaciju, kako u kolima tako i za kretanje pešaka, koje će svakom vozaču olakšati život.

Google Maps navigacija

Google je u poslednjih nekoliko godina toliko proširio i usavršio svoje proizvode i usluge da se bukvalno postavlja pitanje „gde je kraj“? Naravno da niko ne želi „kraj“, pošto nam je svima toliko puta olakšao ili spasio život, da mu dugujemo barem toliko. Pogotovo iz razloga što je poptuno besplatan. Baš kao što je i Google Maps besplatna aplikacija za mape, koju koristi ogroman broj korisnika širom sveta. Sam Google Maps je pušten u rad pre više od 11 godina, sad već daleke 2005. godine, a nadogradnja za ovu aplikaciju, koja se odnosila na integrisanu navigaciju, je puštena 5 godina kasnije. Od pre par godina je dostupna širom sveta.

google-maps-navigacija-besplatna-aplikacija-za-automobil

Iako su još uvek široko rasprostranjene stare navigacije i uređaji, za koje se mape plaćaju, ogroman broj ljudi se opredeljuje za besplatne varijante, pogotovo za navigaciju i kretanje unutar svoje države. I to baš za Google Maps. Najpre zbog toga što je odlično integrisna u Google pretragu, koju najviše Internet korisnika upotrebljava, te odmah nakon ukucane adrese, lokacije, destinacije ili grada dobijate rezultat sa tačnom lokacijom kako na računaru tako i na telefonu. Sa sve opisom mesta i osnovnim karakteristikama. Vezanost za Google Maps se stvara upravo tada, poverenjem u informacije koje pruža pretraga, te se mnogi odlučuju da najpre istraže određenu lokaciju putem računara i Google-a, proveravanjem tačne razdaljine između željenih lokacija,  zatim koje je procenjeno vreme trajanja putovanja, koji su alternativni putevi, njihova dužina i tome slično.

Nakon što se odluče za destinaciju i putanju, korisnici se gotovo uvek vrate na istoimenu aplikaciju za telefon u okviru koje podešavaju putanju i otpočinju navigaciju tokom vožnje. Google Maps Navigacija ima brojne prednosti u odnosu na druge navigacije pošto je integrisana u fantastičnu Google Maps aplikaciju koja obezbeđuje informacije za:

  • Saobraćaj i potencijalno zadržavanje uz predlog alternativne putanje u gradovima
  • Gradski prevoz
  • Biciklističke rute
  • Satelitsko praćenje
  • Terenske mape
  • Google Earth
  • Offline mape
  • Street View

Posebno je zanimljiva i „timeline“ opcija, koja omogućava da u potpunosti isplanirate tok putovanja, kao i da pregledate šta ste sve prošli i mesta koja ste posetili. Google Maps je dostupna na srpskom jeziku i to za: Android, iOS i Windows operativne sisteme, a sve što je potrebno jeste registracija Google e-mailom, pristup Internetu ili GPS-u.

HERE Maps – fantastična alternativa za offline navigaciju

Daleko od toga da je HERE Maps aplikacija samo za offline pozicioniranje i navigaciju, ali kompanija HERE se posebno hvali mogućnostima koje pruža opcija – navigacija van mreže, za skidanje mapa i upotrebu isključivo GPS-a. Mora se priznati da zaista radi fantastično.

here-maps-navigacija-mobilni-telefon-autmobil

Ukoliko se odlučujete da putujete u inostranstvo, opremili ste vozilo svim potrebštinama i proverili ste da li Vam je ispravan automobil za duže vožnje, skinete Here Maps mape za države i gradove kroz koje želite da putujete i spremni ste za vožnju, bez bojazni da će Vam se naplatiti skupe tarife za Internet usluge u inostranstvu. Dovoljno je da isključite Internet saobraćaj, uključite GPS lokaciju i kliknete na “Use app offline”.

HERE Maps je verovatno najveći konkurent Google Maps-u, a pobedio je i u nekoliko takmičenja i glasanja kao najbolja aplikacija za automobile, što ne čudi kada se zna da HERE Maps proizvodi kompanija HERE, koja se nalazi u vlasništvu čak 3 nemačka proizvođača automobila: BMW, Audi i Daimler.

HERE Maps poseduje glasovno navođenje kako za vožnju automobilom, tako i za navođenje pešačenja, a zanimljiva je i opcija „to-do“ list koja Vas može navoditi najboljom mogućom putanjom ka destinacijama, na kojima imate da pozavršavate određene stvari usput. Aplikacija je bila dostupna i za Symbian platformu telefona, a sada je dostupna kako za Android, tako i za Windows i iOS za Apple uređaje.

Waze – navigacija za automobile sa elementima društvene mreže

Iako je Waze najmlađa od pomenute 3 besplatne navigacije, lansirana u novembru 2015. godine, i u Srbiji postaje sve popularnija, a ono što je najviše izdvaja od ostalih, jeste osećaj stvaranja zajednice pri korišćenju ove aplikacije. Naime, Waze aplikacija pruža mogućnost samostalnog uređivanja mapa i ispravljanje grešaka, koje se svakako mogu potkrasti kada se koriste mape za navigaciju. Ovo znači da je uz pomenute dve, verovatno najažurnija mapa od svih dostupnih aplikacija. Nakon što korisnik primeti grešku, prijavi ga kroz apikaciju, nakon čega stupa u direktnu komunikaciju sa podrškom (urednikom). Prijavljeni problem će već sledećem vozaču pomoći u roku od svega 3 -4 dana, na koliko se mapa obično ažurira. Korisno zar ne?

waze-besplatna-navigacija-aplikacija

Waze se obično koristi za laku i brzu vožnju kroz gradove, kako bi se zaobišle gužve, pošto ima izraženo dobro odrađenu „live“ opciju navigacije, sa svim zastojima, policijskim patrolama i drugim događajima na putu, koji mogu usporiti automobile i stvoriti veliku gužvu za vozila. Upravo u tome pomažete vi (vozači), skretanjem pažnje svim drugim vozačima na trenutna dešavanja. Uživo možete saznati i prijaviti šta se događa i olakšati sebi putovanje kroz grad, posebno kroz veće gradove kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Da li je nažalost došlo do saobraćajne nesreće, određene opasnosti, zatvorenog puta i tome slično.

Glasovno navođenje i srpski jezik se podrazumeva, a aplikacija je takođe dostupna za Android, iOS i Windows Phone operativne sisteme.

Najvažniji zaključak, svaka od ovih navigacija je besplatna a pruža fantastične usluge, na svega nekoliko klikova i podešavanja. Vožnja automobilom svakako postaje lakša, zanimljivija i modernija. Isprobajte najbolje besplatne navigacije i javite nam Vaše utiske.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)