Datum:

27.09.2011. 13:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 368977 pregleda

Istinski zaljubljenici u automobile uvek teže saznavanju novih stvari o svojim ljubimcima. Pored toga, automobili u najvećem delu sveta predstavljaju najjednostavnije, najpristupačnije i najudobnije prevozno sredstvo za svakodnevnu upotrebu. Istorijski su značajni i zbog toga što su doprineli ekonomskom razvoju, a i danas su njegovi pokazatelji. Zato se osnovno poznavanje istih danas smatra nečim što se za većinu ljudi podrazumeva.

Automobilska industrija konstantno napreduje, a svakodnevno smo izloženi velikoj količini informacija koji svedoče tom napretku. No, postoje one koje se smatraju izuzetno zanimljivim i koje svaki pravi automobilski fan treba znati. Evo načina da vidite koji su to podaci, ujedno i da osvežite svoje poznavanje automobilske industrije.

1. Prvi japanski automobil koji je stupio na američko tlo bila je Honda Accord, proizvedena u novembru 1982. godine.

2. Chevrolet Impala je jedan od prvih automobila koji je ubedljivo oborio prodajne rekorde, sa prodajom od p

Chevrolet Impala iz '65. godine

Chevrolet Impala iz '65. godine

reko milion jedinica davne 1965. godine.

3. Prvi automobili imali su polugu umesto volana.

4. Prvi Porsche 911 predstavljen je 1964. godine i imao je snagu od 130 konja.

5. Vazdušnom jastuku potrebno je 40 milisekundi da se naduva nakon što se sudar dogodio.

6. Svakog dana se napravi najviše 14 Ferrarija.

7. Najveći saobraćajni kolaps desio je između Pariza i Liona na francuskom autoputu 1980. godine. Kolona vozila nastala tada bila je duga približno 180 km.

8. Prva polisa za osiguranje vozila bila je naručena 1897. godine u Vestfildu u Saveznoj državi Masačusets.

Prvi Porsche 911

9. Kompanija Tata je oborila svetski rekord u proizvodnji najjeftinijeg automobila na svetu – Tate Nano.

10. Brisači za vetrobran prvi put predstavila je žena.

11. Prvi automobil koji se samostalno kretao delo je Nikolasa Kagnota nastalo 1769. godine. Imao je tri točka i motor postavljen spreda sa kazanom za paru! Bio je u stanju da se kreće brzinom od 6 km/h i koristila ga je francuska vojska za premeštanje artljerije.

12. Dve godine nakon prvog samohodnog automobila, Nikolas Kagnot dizajnirao je drugo vozilo koje je pokretala para. Automobil je funkcionisao sasvim dobro, sve dok se jednog dana nije dogodila nezgoda, odnosno sudar automobila sa zidom, što je zabeleženo kao prva automobilska nesreća ikad.

Prvo samohodno vozilo

13. U kasnom 18. veku, Isak de Rivaz uspešno je dizajnirao još nekoliko automobilna na paru. Onda je 1807. godine napravio motor sa unutrašnjim sagorevanjem, upotrebljavajući vodonik i kiseonik kako bi se stvorila snaga. Zatim je, koristeći taj motor, napravio automobil.

14. Prvi praktičan četvorotaktni konstruisala je nemačka kompanije ’’Oto i Langen’’. Nikolaus Oto radio je rad u bakalnici, a onda je jednog dana čitao o dvotaktnom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem kog je pokretao gas. Zatim je 1863. godine osnovao sopstvenu radionicu u kojoj je 13 godina kasnije napravio prvi četvorotaktni motor. Kasnije je nemački inžinjer Gotlib Dajmler preuzeo mnoštvo Otovih rešenja i razvio praktičan četvorotaktni motor kakav se i danas koristi u raznim modelima automobila.

15. Prva kompanija – proizvođač automobila ponuđen na prodaju bio je Benz, 1887. godine.

1 komentar
  1. milan

    E pa gresku ste napravili, prvi japanskli automobil PROIZVEDEN u Americi je navedena HONDA a prvi japanski automobil prodat u americi je
    1957 Toyota Crown a za njom i Datsun. Kad prevodite tekstove zapitajte se da li je to logicno ili ne pa onda stampajte!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)