Datum:

26.10.2012. 23:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3904 pregleda

Počeci kompanije Bosch kao dobavljača automobilske opreme sežu još u daleku 1887. godinu. Tada je na zahtev jednog kupca, 25-ogodišnji električar i precizni mehaničar Robert Bosch izradio proizvod koji je kasnije odigrao važnu ulogu u automobilu – magnet za paljenje za stacionarni motor.

Bosch tada nije mogao da predvidi da će to biti prekretnica za njegovu mladu firmu. On nije samo proizveo uređaj nego ga je kasnije i usavršio, a ideja neprestanog usavršavanja postala je jedno od glavnih načela kojim se vodio. 

Godine 1897. Bosch je magnet za paljenje ugradio u vozilo na tri točka kako bi proverio je li pogodan za svakodnevnu upotrebu u motornim vozilima, da bi ovaj uređaj kasnije postao ključni proizvod kompanije. 

Pet godina kasnije predstavljen je visokonaponski magnet sa svećicom koji je Boschu osigurao status automobilskog dobavljača u Nemačkoj i izvan nje. Od tada su sistemi za paljenje dodatno usavršavani tako da su sada deo složenih sistema za upravljanje motorima. 

Ali, jedna je stvar ostala ista. Još i danas električna varnica pali mešavinu vazduha i goriva i pokreće benzinske motore.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)