Datum:

23.11.2012. 16:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3950 pregleda

BMW grupa planira da u sledećih 8-10 godina na tržište izbaci 12 novih modela sa pogonom na prednjim točkovima koji su bazirani na novoj UKL (Unter Klasse) platformi. Pored automobila marke BMW, nova platforma poslužiće kao osnova i za neke MINI-jeve modele.

Još se nije stišala prašina koju je BMW podigao na Sajmu automobila u Parizu 2012. kada je predstavio svoj prvi automobil sa pogonom na prednjim točkovima, koncept Active Tourer, a iz bavarske kompanije stižu najave za čitavu seriju automobila sa prednjim pogonom. 

U BMW-u nisu zabrinuti zbog kritika najtvrdokotrnijih ljubitelja te marke koji kažu da BMW sa prednjim pogonom i nije pravi BMW, pa će razvoj i proizvodnja ove vrste automobila biće nastavljeni. Kako kaže Frank Niederlaender, koji je u kompaniji BMW zadužen za razvoj prednjeg pogona, slične primedbe iznošene su u javnosti i kada se na tržištu pojavio prvi SUV model, X5. 

A, čim su kupci shvatili da na taj način dobijaju vozilo koje je zadržalo BMW-ova dinamička svojstva u vožnji, a uz to ima i prednosti SUV automobila, model X5 počeo je da ostvaruje odlične prodajne rezultate. Isti recept BMW želi da primeni i na svoje modele sa pogonom na prednjim točkovima, a tokom sledeće decenije možemo očekivati najezdu takvih automobila.

“Prednosti UKL platforme su takve da možemo istovremeno da pinudimo kupcima više različitih modela, s obzirom da se zbog sličnosti konstrukcije vozila mogu projektovati zajedno”, objašnjava Klaus Draeger, šef prodaje u BMW-u.

Među najavljenih 12 modela su pored budućeg serijskog BMW-a Serije 1 GT (baziran na Active Toureru) i neki modeli MINI-ja (nova generacija hečbeka sa 3, ali i verzija sa 5 vrata), ali i jedan manji i veći BMW hečbek, kao i mali krosover koji bi pored prednjeg pogona kao opciju verovatno imao i pogon 4×4.

Na taj način, BMW bi se na tržištu ozbiljno suprotstavio novoj Mercedesovoj generaciji kompaktnih modela sa pogonom na prednjim točkovima, od kojih je nova A klasa već u prodaji sa odličnim startnim rezultatom.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)