Datum:

05.01.2011. 22:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

3 komentara 24193 pregleda

Sa razvojem auto tehnologije, uporedo teče i razvoj svega onoga što je njen sastavni deo. Kada je reč o vožnji, bez obzira koji automobil bio u pitanju, sigurnost uvek treba da je na prvom mestu. Tako se danas mnogo toga polaže upravo u svrhe očuvanja sigurnosti, ali i najbezbolnijeg načina da se ona, jednom narušena, povrati. Nadamo se da će većina ovih sjajnih naprava biti podrazumevani deo automobila u bliskoj budućnosti.

1. Detektor pospanosti

Detektor pospanosti

Mercedes Benz E-Klasa iz 2010. godine ima ugrađen ”Attention Assist”, skup senzora koji kontinuirano prate i detektuju više od 70 parametara iscrpljenosti. Ukoliko bi pospanost bila detektovana, na instrument tabli pojavila bi se ikonica sa šoljom kafe i tekst ”Vreme za odmor?”, sa zvukom koji bi upozoravao vozača na povećanu pospanost.


2. Pomoć u praćenju linije

Pomoć u praćenju linije

Mnogi automobili će uskoro imati ugrađena upozorenja vozačima o prelaženju na sledeću traku. U Mercedesu E-Klase kamera unutar prenjeg vetrobrana prepoznaje linije koje dele koloseke. Ukoliko sistem prepozna nenamerna prelaženja linije, volan će zavibrirati tri puta, stvarajući osećaj poput vožnje pri izrazito neravnom terenu.


3. Vožnja u pogrešnom smeru

Vožnja u pogrešnom smeru

BMW je razvio sistem predodređen da sprečava vozače koji ulaze na autoput u pogrešnom smeru i koji bi upozoravao druge na potencijalnu opasnost. Zahvaljujući navigacionom sistemu automobila, tehnologija šalje vizuelne i zvučne znake upozorenja, onda kada detektuje da će neki vozač da se priključi na put iz pogrešnog smera. Ukoliko vozač nastavlja da se kreće, upozoravanje drugih postaje prioritet, i to upotrebom mape na njihovim navigacionim sistemima, upotrebom bežične komunikacije između vozila.


4. Sigurnosni pojasevi na naduvavanje

Sigurnosni pojasevi na naduvavanje

Najnovija generacija Ford Explorer-a, u proizvodnji od 2010. godine, ima sigurnosne pojaseve na naduvavanje kojima je svrha zaštita putnika na zadnjem sedištu. Kada senzori detektuju sudar, vazdušni jastuk napunjen kompresovanim gasom unutar pojasa se aktivira, probijajući kroz pojas i raspoređujući energiju udara kroz torzo putnika.


5. Izveštaj o saobraćajnim zastojima

Izveštaj o saobraćajnim zastojima

Ova aplikacija za mobilne telefone, inače dostupna preko iTunes-a za 2.99 dolara (i nikako drugačije!) dozvoljava korisnicima da vide uslove pod kojima se saobraćaj odvija na autoputevima i velikim raskrsnicama, umesto oslanjanja na vremenski spore radio izveštaje o stanju na putevima. Ova aplikacija prodaje se samo u okviru mobilnih spravica, ali bi se verovatno uskoro mogla naći kao sastavni deo vozila, kaže Visteon, tvorac iste.


6. Uređaj za sprečavanje sudara pomoću kočnica

Uređaj za sprečavanje sudara pomoću kočnica

Ova tehnologija je moguća zahvaljujući fleksibilnoj regulaciji brzine, a služi izbegavanju udara zadnjih delova. Radarski senzori mogu da detektuju vozilo koje se spreda kreće manjom brzinom, te mu poslati vizuelni znak i zvučno upozorenje kako bi upozorio vozača napred o povećanom riziku za sudar. Ukoliko vozač ne reaguje dovoljno brzo ili odlučno, sistem automatski aktivira kočnice! Ova tehnologija nalazi se u nekoliko automobila sa visokim zadnjim delom, kao što je Mercedes E-Klase, ali je dostupan i na Ford Taurus-u iz 2010.


7. Detekcija mrtvog ugla

Detekcija mrtvog ugla

Ova radarska tehnologija upozorava vozače na vozilo koje se nalazi u takozvanom mrtvom uglu, to jest – uglu koji nije vidljiv sa vozačevog mesta pomoću retrovizora, tako što zasvetli ikonica na levom bočnom retrovizoru, ispuštajući pritom raspoznatljiv zvuk. Najpre se pojavila u Volvo vozilima, a sada se broj vozila koji je imaju povećava, uključujući i Ford Taurus.


8. Rikverc upozorenje

Rikverc upozorenje

Kada izlazite unazad sa parking mesta okruženom velikim vozilima, može biti prilično teško osmotriti sva kretanja iza. Ovaj radarski sistem, koji se aktivira kad god se vozi u rikverc, upozorava vozače na saobraćaj koji se odvija iza njega, osvetljavanjem ikonice na bočnom retrovizoru i puštanjem zvučnog signala.


9. Detekcija pešaka

Detekcija pešaka

Volvov novi S60 prvi ima ovaj radarski sistem, koji uporava vozače na pešake koji se nalaze ispred vozila, zatim automatski aktivira kočnice u slučaju da vozač ne odreaguje na vreme. Vozač najpre dobija zvučno upozorenje, kombinovano se treperećim svetlom na vetrobranskom displeju. Zahvaljujući ovoj tehnologiju, udesi sa pešacima se mogu sprečiti pri brzini od 35 km/h. Pri većim brzinama upeva da smanji snagu udara.


10. Veliki prednji displej

Veliki prednji displej

General Motors i nekoliko univerziteta rade na novoj generaciji displeja koji kombinuje upotrebu navigacije, noćnog vida i lasera, kojima je zadatak da osvetle put u uslovima smanjene vidljivosti. Infracrvene kamere prepoznaju ivice puta, a zatim ga laseri označe, sve to na slici koja se kreira na vetrobranskom staklu. Sistem je takođe u stanju da identifikuje i uoči životinje ili pešake koji nisu vidljivi golim okom. Čak može da uočava i saobraćajne znake o ograničenju brzine, tako da više nema ”Nisam video, majke mi” izgovora.

3 komentara
 1. leopard

  Za deset do dvadeset godina, kad proradi koridor deset, i ove sigurnosne i još neke spravice ugrade u automobile, moći će se ući na autoput, naprimer kod Hamburg-a označi cilj Atina, uključi kompjuter da vodi auto, obore se sedišta i najavi buđenje na cilj ili pak tokom vožnje gledaju omiljene sportske ili neke druge emisije.

 2. cruser

  druze, nece moci tako, moras da prodjes kroz srbiju….

 3. Ratko

  ako marko ne poore …
  pa dalje neeccess mocci

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)