Datum:

26.03.2011. 14:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , , , , ,

Statistika:

0 komentara 65018 pregleda

Nekada su, a možda i ne tako davno, automobili obično bili dizajnirani za muškarce sa bradama, koji su nosili braon sakoe u čijim reverima su nosili pregršt odlično zarezanih HB olovaka (ukoliko ova asocijacija nije uspela, mislili smo prvenstveno na inžinjere). Sad su stvari unekoliko promenile. U moderno doba auto-dizajnerima su na raspolaganju svi izbori koje obilato nudi 21 vek. Pored toga, oni mogu inspiraciju za svoje dizajne tražiti u predelima širom sveta, koji su upotrebom tehnologije na dohvat ruke.

Ukoliko ne koristite neke halucinogene droge, obično se povezanost između onoga što je poslužilo kao inspiracija i krajnjeg produkta ne vidi na prvi pogled. Ipak, ponekad nešto od toga pođe na drugu, neočekivanu stranu.

Dakle, bez obzira koliko truda, energije i novca utrošili na inicijalni dizajn nekih automobila, krajnji produkt ponekad stvarno može iznenađujuće da liči na ono čime je inspirisan. Kada kao inspiracija posluži životinjsko carstvo, rezultat ume da bude izuzetno komičan. Šta pod time mislimo, najbolje ćete shvatiti u narednih 10 slika.

1. Audi A5 liči na zmiju

Zmijoliki Audi A5

Audi A5 važi za kupe sa izuzetno lepim izgledom, verovatno ćete se složiti. Mada, pogledajte malo bolje. Primećujete li tu krivudavu liniju koja prati dizajn? Pomalo, mora se priznati, liči na zmiju. Niste sigurni? Kada se upale LED svetla, sličnost već postaje pomalo… hm, zastrašujuća. Osim ako niste ljubitelj zmija, u tom slučaju neometano uživajte u lepoti Audijevog kupea.

 


2. BMW Serije 1 liči na vijetnamsko prase

Svinjoliki BMW Serije 1

Nema sumnje da je ovo vozilo sa pogodnom na zadnjoj osovini iz Serije 1 izvanredno dobar automobil za vožnju. Problem je u tome što nije baš bog zna kako lep (iako se, khm, o ukusima ne raspravlja). To, opet, može biti u vezi sa činjenicom da veoma liči na vijetnamsko prase. Iz profila se čini da ima malo naduvan stomak, kao ovo ljupko istočnoazijsko prasence.


3. BMW Serije 8 koji liči na veliku belu ajkulu

''Besni'' BMW Serije 8

Uzmete jedan srebrno-sivi BMW Serije 8, dodate dva reda ogromnih i oštrih zuba na krov i onda se zagnjurite u okean. Bilo koja kratkovida velika bela ajkula u blizini misliće da ste njena potencijalna pratnja za izlazak subotom uveče. Šta, pa hteli ste ”besan” auto, zar ne?

 


4. Bristol Blenheim liči na morsku kravu

Morska krava kao muza

Da li je Blenheim inspirisan morskom kravom ili je morska krava evoluirala iz Blenheim-a? Za oboje se čini da su sa početka pojavljivanja života na zemlji jer su sada ugrožene vrste. Njihova sličnost se proširuje na njihovu nezgrapnosti i ne baš najzgodniji izgled. Ali, istina je, svet bi bez njih bio mnogo manje zanimljivo mesto.

 


5. Citroen C3 liči na puža

Pužoliki Citroen C3

Nissan je sa svojim Escargotom bio veoma izravan, jer bez imalo okolišanja lepo priznaju da je isti inspirisan – pužom. Ali, dizajneri C3 modela ili to ne žele da priznaju ili su svi skupa preskočili svoje godišnje oftamološke preglede. Pogledajte C3 poluotvorenih očiju (to jest, žmirkajući) i sve će vam se samo ka’sti. Ta ovalna linija krova… liči vam na nešto?

 


6. Marcos Mantaray liči na džinovsku ražu

Mantaray

Ovde je asocijacija najviše vezana za sam naziv automobila (‘Mantaray” u prevodu znači ”džinovska raža”). Njegovi tvorci su, po svemu sudeći, bacili pogled na svoje delo i rekli: ”Razmišljali smo da ga nazovemo riba list ili bakalar, ali sada, kada ga pogledamo, podseća nas na džinovsku ražu”. I, iznenađujuće, bili su u pravu. Svaka čast!

 


7. Morgan Aero 8 liči na galaga

Morgan Aero 8 – galago

Ovo je svakako stvar koja čudno izgleda, a mislimo na Morgan Aero 8. Ma i na galaga, to jest ”malog noćnog majmuna”, kako ga zovu u Africi. Aero 8, doduše, ima uglađeno i ručno napravljeno telo (odnosno, karoseriju), pogon koji zalazi na teritoriju superautomobilskih performansi, a ipak je ogroman, sa pomalo šašavim farovima poput velikih očiju koje ima njegov malo bojažljivi prijatelj iz porodice majmuna.

 


8.Peugeot 3008 liči na zamorca

 

Mali krzneni Peugeot 3008 zamorac

Nikada u svetu dizajna nijedan automobil nije ovoliko podsećao na zamorca nego što je to slučaj sa 3008 modelom. Čučeći telesni stav, prćast nos i zaobljena stražnjica… ovaj Peugeot je jedan pravi mali krzneni glodar (metaforički, naravno). Baš kao i zamorac, 3008 je veoma sladak, lako se dresira i klinci ga obožavaju.

 


9. Porsche Cayenne liči na nilskog konja

Porsche Cayenne = nilski konj

Ružan? Da. Brz? Da. Voli da se valja po blatu? Da. Da li je to dovoljno sličnosti? Porscheovi dizajneri bi voleli da vi mislite kako je Cayenne nastao iz gena i nasleđa 911, ali realnost je drugačija: otišli su u obližnju močvaru, uočili nilskog konja i tad je usledio onaj čuveni eureka momenat. Slika ne laže.

 

 


10. SSangYong Rodius koji liči na kljunara

SSangYong Rodius = kljunar

Rodius je verovatno automobil koji ima najsklepaniji dizajn ikada. I to je činjenica. Ništa, ali baš ništa u vezi sa njim ne izgleda kao da tu pripada, pa zato pomalo podseća na kljunara neobičnog izgleda. Može se opravdati milionima godina evolucije koje su mu dale izazovan izgled, ali kako se može opravdati Rodius?

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)