Datum:

06.09.2014. 17:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4782 pregleda

U kategoriji privrednih vozila „Volvo traks” je proširio svoj evropski asortiman uvođenjem nove verzije „volvo FE” koji radi samo na prirodni zemni gas – metan.

„Volvo traks“ proširuje svoj evropski asortiman modela uvođenjem nove verzije modela „volvo FE“, koji radi samo na prirodan zemni gas – metan.

„Volvo FE CNG“ (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima, kao što su sakupljanje otpada i lokalna distribucija. Opremljen je novim devetolitarskim „evro 6“ motorom na gas s tehnologijom na bazi svećice i automatskim menjačem.

– Pomoću modela „volvo FE CNG“ omogućavamo firmama da se puno voze po gradskim sredinama uz daleko manji ekološki uticaj. Mnogi gradovi širom sveta traže alternativu za kamione na dizel gorivo. Posebno u oblasti rukovanja otpadom, obnovljiva goriva su čest zahtev za obezbeđenje prodajnog ugovora – kaže Kristina Erikson, menadžer odeljenja za alternativne pogonske grupe u firmi „Volvo traks“.

Metan ne ispušta miris kada sagoreva i sadrži vrlo malu količinu štetnih čestica. Ako se metan dobija od biogasa, tj. na bazi organskih materija, emisija ugljen-dioksida je do 70 odsto manja nego kod kamiona s dizel motorom.

„Volvo FE CNG“ se kreće pomoću potpuno novog devetolitarskog „evro 6“ motora s tehnologijom na bazi svećice koji proizvodi 320 KS i ima maksimalan obrtni moment od 1.356 Nm.

– Tehnologija na bazi svećice posebno je pogodna za cikluse vožnje pri kojima kamion prelazi kratka rastojanja, uz česte polaske i zaustavljanja – objašnjava Kristina Erikson.

Pomoću potpuno automatskog menjača kamion zadržava iste izvanredne vozne karakteristike i produktivnost kao i standardni „volvo FE“. Osim toga, automatski menjač obezbeđuje brži odziv pogonske grupe.

– Metan je gorivo koje će postati dugoročna održiva alternativa za dizel gorivo. Sada je u centru pažnje saradnja s raznim javnim službama i privatnim korporacijama u vezi sa sastavljanjem relevantnih pravila i stvaranjem odgovarajućih preduslova za pozitivan razvoj – kaže Lars Mertenson, direktor odeljenja za ekološka pitanja firme „Volvo traks“.

Serijska proizvodnja novog modela „volvo FE CNG“ u Evropi počinje 2015, a prodaja je već počela.

Činjenice

Tip kamiona: 42 (19 t) i 62 (19,5-26 t)
Motor: gasni G9K
Zapremina: 9 litara
Snaga: 320 KS
Obrtni momenat: 1.356 Nm
Rezervoari: do 160 m3 metana

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)