Datum:

10.12.2014. 22:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2918 pregleda

Japanski gigant predstavio automobil budućnosti. sedan „mirai“ (budućnost), počeće da se prodaje u Japanu 15. decembra i koštaće oko 62.000 dolara. Nulta emisija gasova.

Prvi automobil u svetu s motorom na vodonik, „Tojotin“ sedan „mirai“ (budućnost), počeće da se prodaje u Japanu 15. decembra i koštaće oko 62.000 dolara.

Kako je objavio list „Nikei šimbun“, u Evropi i SAD taj automobil će moći da se kupi na leto sledeće godine.

„Tojota“ računa da će do kraja godine prodati oko 400 „miraija“, naročito zbog činjenice da je vlada obećala da će svakom kupcu automobila dodeliti subvencije od 17.000 dolara.

Prema podacima kompanije, radi se o jedinstvenom motoru sa vodoničnim gorivim ćelijama i nultom emisijom gasova, s obzirom na to da je produkt sagorevanja vodonika vodena para.

auto-tojota-MALA

Kompanija očekuje da će u prilog modelu „mirai“ ići činjenica da će s jednim punjenjem rezervoara ovaj automobil moći da pređe oko 650 kilometara, a cena goriva po jednom kilometru je oko 10 jena (0,09 dolara).

Za ubrzanje od nula do 100 kilometara potrebno je samo deset sekundi, a prednost ovog automobila na vodonik jeste i to što, za razliku od električnih automobila, dopuna goriva traje samo tri minuta.

Sledeće godine i druga japanska kompanija, „Honda“, planira da plasira takav automobil, koji će se, prema očekivanjima, naći u istoj cenovnoj kategoriji kao i „mirai“.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)