Datum:

07.06.2012. 16:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4585 pregleda

Kalifornijska kompanija „tesla“ nastavlja sa, još uvek, pionirskim koracima u razvoju elektromobila, koji su dostupni, gotovo svakom. Posle „tesla rodstera“, prvog električnog serijskog, sportskog automobila na svetu, koji je rađen na osnovi „lotusa“ (napravljeno je ukupno 2.600 primeraka), u ovoj kompaniji su kreirali, i konačno krenuli u serijsku proizvodnju sedana, nazvanog jednostavno „tesla s“.

Radi se, naravno, o električnom automobilu, limuzini sa četvora vrata i čak sedam sedišta, koja će, za razliku od „rodstera“, koji je koštao više od 100.000 evra, sada imati pristupačniju cenu od oko 40.000 evra za verziju koju pokreće baterija snage 40 kilovat-časova. Biće ponuđene ukupno tri verzije. Sa baterijom od 60 kvč, za 48.000 evra, a najsnažniji model, „pogonjen“ baterijom od 85 kvč košta 56.000 evra!

Limuzinu je „tesla“ sačinio u sada veoma modernom trendu „kupe-sedan“.

Dužina od 4,98 metara garantuje i obilje prostora, ali i luksuza u kabini.

Nama je najzanimljivije rešenje za dva, usuđujemo se reći, pomoćna dečja sedišta u trećem redu.

Naime, do njih se dolazi ulaženjem kroz „peta“ vrata, odnosno vrata-poklopac prtljažnika.

Pri tome, kada se tako „ukrade“ dosta prtljažnog prostora nazad, ostaje solidan prostor ispod prednjeg poklopca haube.

Performanse su takođe, tvrde u „tesli“, za respekt. Najsnažnija verzija do 100 kilometara na čas stiže za četiri sekunde, a maksimalna brzina je 210 kilometara na čas. Ono što nas je najviše obradovalo je deklarisani domet sa jednim punjenjem baterije. Kažu 480 kilometara, što je zasada, čini nam se, nedostižno i za mnogo manje automobile pokretane na struju. Tajna se krije, kažu u ovoj kalifornijskoj kompaniji, u ultralakoj karoseriji izrađenoj od aluminijuma. Na osnovu istraživanja tržišta doneta je odluka da se do kraja godine proizvede tek pet modela, a sledeće čak 10.000!

Izvor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)