Datum:

19.02.2012. 23:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4326 pregleda

Posle više od deset godina, iz Kragujevca će ovog leta, preko „Luke Bar“, u svet krenuti novi „fijat 500 l“. Ugovor sa „Železnicom Srbije“, o prevozu delova kao i gotovih automobila trebalo bi da bude potpisan do kraja februara, a najkasnije 8. marta.

Načelno, „Železnice Srbije“ i „Fijat“ već su postigli dogovor o dinamici prevoza do kraja 2013. U ovoj i narednoj godini biće transportovano ukupno 186.400 automobila. Prema rečima Milovana Markovića, generalnog direktora „Železnica Srbije“, partneru je predočen cenovnik na koji nema primedbi.

– To je cenovnik, koji se utvrđuje na godišnjem nivou i važi za sve naše klijente – kaže Marković – Ne bi bilo korektno da pre potpisivanja ugovora izlazimo u javnost sa konkretnim ciframa, ali u svakom slučaju ovo je za nas veliki i veoma značajan posao. Osim prevoza automobila ka Baru i delova koje će srpske železnice preuzimati u Šidu, sa „Fijatom“ pregovaramo i o usluzi koja nije uobičajena za „Železnice Srbije“. Naime,trebalo bi da preuzmemo i sve poslove na industrijskim kolosecima unutar fabričkih pogona, jer nam je „Fijat“ ponudio da im pružimo celokupnu logističku podršku. To bi bio poseban ugovor koji podrazumeva i remont tih industrijskih koloseka. Inače, zasada je dogovoren prevoz gotovih automobila do Bara, ali postoji mogućnost da posao proširimo preko Šida i ka Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj.

Prema dogovorenoj dinamici „Železnice Srbije“ bi već krajem ovog meseca u Šidu trebalo da preuzmu prvu kompoziciju sa delovima koji će se ka Kragujevcu dopremati iz Italije. U početku to će biti jedan do dva voza nedeljno, a postepeno će se taj broj povećavati kada se proizvodnja zahukta. Svaka kompozicija imaće po 200 automobila, a do kraja godine saobraćaće 132 voza sa ukupno 26.400 automobila.

U 2013. svake nedelje iz Kragujevca ka Baru biće po 14 teretnih vozova i jedan voz koji će iz Kragujevca saobraćati ka Subotici. Plan za sledeću godinu je 160.000 automobila.

– Razgovarali smo sa kolegama u „Železnici Crne Gore“ koja je takođe spremna za ovaj projekat, kao i „Luka Bar“ – navodi Marković.

Delovi

U Srbiji će se, prema tvrdnjama Aleksandra Ljubića, člana Upravnog odbora „FAS“, proizvoditi oko 80 odsto delova za novi automobil. „Fijatovi“ komponentaši, smešteni u Grošnici, će proizvoditi sedišta, sklopove, vešanja, kablove… Početkom 2014. iz će Kragujevca krenuti delovi za celu grupaciju „Fijat“, pa će tako naše fabrike za Italijane proizvoditi ukupno oko pet odsto delova.

Posao veka

Svojevremeno je preko „Luke Bar“ za tržište SAD izvezeno, u takozvanom „poslu veka“ 140.000 „jugića“. Poslednji kontingent je izvezen 1991. Već od 2013. za tržište Severne i Južne Amerike preko luke na južnom Jadranu biće izvezeno oko 30 odsto proizvoda kragujevačke fabrike.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)