Datum:

11.12.2011. 23:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6060 pregleda

Od početka akcije „Pešački je zakon” u Beogradu broj stradalih na pešačkim prelazima manji je za 19 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije za grad Beograd Dragan Bogosavac.

Prema izveštaju Policijske uprave za grad Beograd otkako je počela oštrija kontrola vozača, na pešačkim prelazima je broj poginulih manji za 16,7 odsto, za 39,5 odsto smanjen je broj teže povređenih, a za 5,3 odsto je smanjen broj lakše povređenih.

“U narednom periodu, zbog zimskih uslova vožnje i predstojećih praznika, akcija će biti još intenzivnija. Angažovaćemo još više saobraćajnih policajaca i na novim lokacijama u gradu, što će svakako doprineti većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a pre svega pešaka”, kazao je Bogosavac.

Načelnik Uprave saobraćajne policije ističe da se sankcionišu vozači zbog nepoštovanja propisa kretanja u zoni pešačkog prelaza, ali i pešaci zbog nepoštovanja pravila kretanja na pešačkim prelazima.

“Naši podaci pokazuju da se dve trećine udesa događa zbog nepažnje pešaka”, rekao je Bogosavac.

Prema njegovim rečima, prvih pet meseci 2010. godine bili su dramatičan period, kada se za 120 odsto povećao broj stradalih u odnosu na prethodnu, 2009. godinu.

Akcija „Pešački je zakon” organizovana je na inicijativu grada Beograda, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Ovom akcijom pozivaju se vozači da poštuju Zakon o bezbednosti saobraćaja i saobraćajne propise, ali i da obrate pažnju na pešake koji prelaze ulice na pešačkim prelazima.

Pešaci imaju prednost na obeleženim prelazima i vozači su dužni da zaustave vozilo i propuste pešake da nesmetano i sigurno pređu ulicu.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)