Datum:

30.04.2014. 10:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2904 pregleda

Tojota motor sejls“ objavio je podatke o globalnoj prodaji „tojote korole“ u 2013, koja iznosi impresivnih 1,22 miliona primeraka (prema internim podacima na osnovu individualne prodaje vozila svojih distributera).

Povećanje prodaje od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu potvrđuje višegodišnju popularnost „korole“ među mnogobrojnim lojalnim vozačima u 150 zemalja sveta.

– „Korola“ predstavlja međunarodno lice „Tojote“, ona je svakog dana u dodiru s milionima ljudi širom sveta – rekao je Bil Fej, potpredsednik i generalni direktor „Tojota grupacije“.

– Titula najprodavanijeg modela na svetu govori o zadovoljstvu i odanosti naših kupaca, kao i o emocijama koje gaje prema „koroli“ i „Tojoti“.

Zahvaljujući nedavnom, novom izdanju s naglašenim atraktivnim dizajnom i poboljšanom potrošnjom goriva, ukupna prodaja „korole“ širom sveta, od trenutka predstavljanja modela 1966. pa do februara 2014, dostigla je 40.720.000 primeraka, čime je stekla titulu najprodavanijeg automobila svih vremena.

Na osnovu analize o registracijama novih vozila i prema podacima agencije „IHS automotiv“ koja prati 96 odsto novih vozila u svetu, „korola“ je u 2013. godini najprodavaniji model, sa 1.098.524 miliona primeraka.

1

Ovaj broj uključuje „korolu sedan“ i ostale varijacije imena pomenutog modela, kao što su „korola aksio“, „korola altis“ i „korola E“. Oznake „aksio“, „altis“ i E označavaju nivoe opreme „korole sedan“ u različitim delovima sveta, kao i u Japanu.

2

Uključeni su i „korola filder“ i „rumion“, karavanske izvedbe modela. Ovo je važno istaći, s obzirom na to da „Tojotini“ konkurenti iz „ukupnog broja prodatih vozila“ isključuju različite karoserijske izvedbe „korole“ ne bi li umanjili rezultat, ne sabirajući prodaju sedan i karavan izvedbi u svetu, kažu pedantni Japanci.

U SAD, nova „korola“ prodata je u više od 300.000 jedinica u 2013, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

3

Od svih „korola“ prodatih u SAD prošle godine, čak ih je 97 odsto proizvedeno u Severnoj Americi. „Korolu“ je Institut za sigurnost na putevima (IIHS) proglasio najsigurnijom kupovinom u 2013, a dobila je i pet „zvezdica“ za sveukupnu sigurnost od državne uprave „Hajvej trafik sejfti“ (NHTSA), što je najviša ocena koju daje ova agencija.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)