Datum:

25.03.2014. 16:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3181 pregleda

Srbija je obavezna da u oblasti zaštite životne sredine u narednih deset godina uloži isto toliko milijardi evra. Jedno od poglavlja koje se u pregovorima sa EU otvara već u septembru ove godine, odnosi se i na upotrebu ekoloških automobila.

Da bi se prodaja vozila koja ispunjavaju stroge ekološke kriterijume, pre svega hibrida i onih na elektropogon, pospešila, neophodno ja pomoć države. Kod nas, nažalost, ni pokušaj od pre tri godine, kada je sa 100.000 dinara državne subvencije stimulisana kupovina vozila koja emituju manje od 100 grama CO2 po kilometru, nije uspeo. Čak je država Srbija na ime neisplaćenih subvencija ostala dužna nekoliko desetina hiljada evra uvoznicima. Program je jednostavno obustavljen, kažu uvoznici ovoh automobila, a država je istovremeno uvela ekološku taksu na uvoz novih automobila od 12.000 dinara po toni, dok je „zaboravila“ da pooštri uslove za uvoz polovnih vozila iz zemalja EU.

– Prodali smo prošle godine oko 20.000 novih vozila i za njih, iako su neki iz kategorije „zelenih“ modela, platili ogroman iznos – kaže dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila. – Istovremeno smo uvezli više od 100.000 polovnih vozila, često sumnjivog kvaliteta i sa eko-normom motora „euro 3“, dok za nove važi „euro 5“ standard.

Na drumovima Srbije vozi svega oko 300 vozila koja za pogon koriste hibridni motor, i po tome smo ubedljivo na začelju evropskih zemalja.

– Od 2005. godine počela je prodaja najčuvenijeg hibrida na svetu, „prijusa“, u Srbiji i do sada je prodato tek nešto više od 200 vozila, računajući i druge modele „Tojote“ koji imaju ovakav pogon – kaže Aleksandra Graovac, savetnik za odnose sa javnošću u „Tojoti Srbija“.

Jasno je da je na potezu država, koja mora da nađe načina da pospeši kupovinu i tako uloži „ekološki dinar koji se desetostruko vraća.

Najeftiniji hibrid u Srbiji, „tojota jaris“, košta oko 18.000 evra i on je, računajući kategoriju u kojoj se nalazi, cenovno veoma skup našem kupcu.

U Evropi, pogotovo u razvijenijim zemljama, subvencija za kupovinu ekoloških vozila iznosi i do 7.000 evra, pri čemu je i porez manji ili ga uopšte nema, ne plaća se ulazak u centar gradova, parking je besplatan…

Ministarka: Sve smo nasledili

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je upoznata sa problemom isplate „zaostalih subvencija“ uvoznicima.

– Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u cilju posticanja kupovine ekoloških vozila zaključivao je Fond za zaštitu životne sredine sa auto-kućama. Postoji nekoliko predmeta koji su sporni po pitanju određenih elemenata koji izlaze iz okvira ugovora i naš antikorupcijski tim radi na tome.

Ministarka Mihajlović objašnjava i da su sredstva od ekoloških naknada i taksi još u martu 2012. godine zaključkom Vlade preusmerena u budžet republike i od tada do danas ne postoji kategorija sopstvenih ili namenskih sredstava.

– Morali smo da iz budžeta potražujemo taj novac da bismo izmirili nesporne obaveze. Reći ću vam samo da je prethodni ministar u nekoliko meseci od izbora do formiranja vlade, zaključio ugovore preko Fonda za zaštitu životne sredine vredne više od 1,5 milijardi dinara, i da je ostavio dug po ugovorima od preko sedam milijardi dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)