Datum:

01.04.2012. 23:46

Autor:

Ina Poljak

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3731 pregleda

Jedna od velikih zvezda nedavno završenog Salona automobila u Ženevi svakako je bila „paganijeva hajvajra“. Ekipa „Novosti“ je prisustvovala svetskoj premijeri, pri tom pokušavajući da odgonetne kako se uopšte „čita“ to neobično ime „pagani hajvajra“.

Sudeći prema predusretljivom mladiću na štandu „paganija“, ime „hajvajra“ je „najpribližnije originalu“. Inače, „hajvajra“ je „bog vetra“ kod nekih južnoameričkih naroda i „Pagani“ ga je izabrao za naslednika kultne „zonde“…

Kako smo saznali, već je naručeno 85 komada ovog sportskog modela, a za one koji imaju dovoljno novca, „Pagani“ je ponudio i specijalnu „karbon“ ediciju!

Koliko „hajvajra“ moćno izgleda vidi se na slikama. Treba još samo dodati da se pod haubom, nalazi „mercedes-benc AMG“ motor od šest litara sa 12 cilindara u V rasporedu. Tu su vešti majstori uspeli da sateraju čak 700 „konja“ i da obezbede „svemirski“ obrtni momenat – 740 Nm!

Tu je i sedmostepeni sekvencijalni menjač i ubrzanje do stotke za 3,3 sekunde. Maksimalna brzina je 370 kilometara na čas! Inače, do sada je naručeno ukupno 85 komada ovog automobila. Oni koji imaju 1.150.000 dolara mogu pokušati da kupe „hajvajru“.

„Zonda R“

„Pagani“ je objavio da će proizvesti još samo pet veoma posebnih modela „zonda R“ do kraja 2012. godine. To znači da će ukupno biti proizvedeno samo 15 „zondi R“, pa će vlasnici trljati ruke, jer će svake godine, cena ovih automobila biti sve veća i veća…

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)