Datum:

23.08.2013. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3230 pregleda

Kompanija „Ford motor“ najavila je novu verziju „fokusa“ s jednolitarskim motorom „ekobust“, koji će biti prvi porodični automobil u Evropi pogonjen benzinskim motorom sa emisijom ugljen-dioksida od 99 g/km.

„Fokus“ s jednolitarskim „ekobustom“ će imati potrošnju goriva od svega 4,3 l/100 km. Opremljen specijalno kalibrisanom verzijom „Fordovog“ nagrađivanog motora od 100 KS, novi „fokus 1.0 ekobust“ će imati „ford ekonetik“ tehnologiju, koja uključuje pneumatike s ultraniskim otporom kotrljanja, jedinstvenu aerodinamiku ispod automobila i revidiran prenosni odnos.

– Do pre nekoliko godina bilo je skoro nezamislivo da srednje veliki automobil sa benzinskim motorom savlada barijeru ugljen-dioksida ispod 100 g/km – kaže Barb Samardžić, potpredsednik za razvoj proizvoda u „Ford Evropi“.

„Fordov“ jednolitarski „ekobust“ motor proglašen je međunarodnim motorom godine 2013. i 2012. On omogućava da nova verzija bude snažnija od prve generacije „ford fokusa“ sa 1,6-litarskim motorom, od pre desetak godina, dok je emisija CO2 manja za neverovatnih 47 odsto.

Zbog niske emisije ugljen-dioksida, novi „fokus“ s jednolitarskim „ekobust“ motorom će biti izuzet od akciza na vozila u Velikoj Britaniji, dok će se francuski kupci kvalifikovati za popust od 200 evra na poreze pri registraciji novog automobila.

„Fordov“ jednolitarski „ekobust“ motor koristi turbo-punjač niske inercije, podeljen rashladni sistem i direktno ubrizgavanje goriva, što omogućava da isporuči iznenađujući nivo performansi iz motora s tri cilindra. Novi „fokus“ sa emisijom ugljen-dioksida od 99 g/km takođe će koristiti niz energetski efikasnih „ford ekonetik“ tehnologija, koje, između ostalog, uključuju sistem „auto-start-stop“, „pametno“ regenerativno punjenje akumulatora, aktivan poklopac na rešetki hladnjaka i „ford ekomod“ koji podržava ekonomičniji i ekološki podobniji stil vožnje.

„Ford“ je nedavno u ponudu uveo „fokus elektrik“ s nultom emisijom štetnih gasova, a takođe nudi i dizel verziju „fokus ekonetik“ s potrošnjom od 3,4 l/100 km i emisijom CO2 od 88 g/km.

– Sa „fokusom 1.0 ekobust“, „fokusom elektrik“ i „fokusom ekonetik“, kompanija „Ford“ kupcima porodičnih automobila nudi veliki izbor ekonomičnih motora bez premca – kaže Šerif Marakbi, direktor „Fordovog“ evropskog odeljenja za pogonske agregate.

„Ford“ će cene za „fokus 1.0 ekobust“ sa emisijom CO2 od 99 g/km saopštiti neposredno pred njegovo uvođenje u ponudu u Evropi – početkom naredne godine.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)