Datum:

29.11.2014. 23:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3549 pregleda

Posle premijere na Salonu automobila u Parizu, „Fijat“ je svoj novi model „500x“ predstavio i novinarima na svojoj pisti Baloko u Italiji.

Dizajniran u „Fijatovom“ „Centro stajlu“, novi „500x“, kažu s ponosom Italijani, predstavlja novu dimenziju nepogrešivog modela „500x“, u kojem se sudaraju legendarni stil i moderan koncept krosovera, uz zavidne terenske sposobnosti na verziji koja je savršena za doživljaje na otvorenom.

Kao naslednik „fijata 500x“ iz 1957. godine, „500x“ sa okruglim svetlima i klasičnim logoom s hromiranim „brkovima“ s prednje strane jasno upućuje na njegov stil. Novi krosover obogaćuje porodicu „500“, koja se sastoji od modela „500“, „500C“, „500L“, „500L treking“ i „500L living“, automobila koji imaju različite namene i karaktere, ali dele zajedničke korene – legendarni „fijat 500“. S proizvodnjom u modernizovanoj fabrici SATA u Melfiju (Potenca) i prodajom u više od 100 zemalja širom sveta, uključujući i SAD, novi „fijat 500x“ biće dostupan u dve različite verzije, sa dve različite „duše“ – jedna je više „velegradska“, dok je druga idealna za terenske uslove: sa ekonomičnim benzinskim i dizel motorima, tri tipa sistema prenosa, manuelnim, devetostepenim automatskim i šestostepenim automatskim s dvostrukim kvačilom, kao i s pogonom na prednjim točkovima, na sva četiri točka ili s prednjim pogonom s „Traction Plus“ sistemom.

Devet brzina

Krosover „500x“ je prvi „Fijatov“ automobil koji ima devetostepeni automatski sistem prenosa. Ovaj prenos, koji je dostupan uz benzinski motor „1.4 Turbo turbo MultiAir2“ sa 170 KS i turbodizel motor „2.0 MultiJet II“ sa 140 KS, poseduje mnoge prednosti, uključujući i odlične mogućnosti ubrzanja i ravnomeran dotok snage. Novi elektronski upravljan devetostepeni sistem automatskog prenosa poseduje posebno mapiranje, uz mogućnost prelaska na manuelno-sekvencijalni režim rada.

Model „500x“ dolazi u dve verzije: prva, u nivoima opreme „pop“, „popstar“ i „londž“, poseduje osoben, elegantan stil, a druga verzija ima „kros“ i „kros plus“ nivoe opreme.

Čvrst i robustan izgled ovog automobila stilski je savršeno izbalansiran skladnim linijama koje izranjaju iz dimenzija idealnih za kupce koji žele udobnost, prostor i opremu tipičnu za kompaktne limuzine. Istovremeno, novi „500x“ je namenjen i onima koji svakog dana moraju da se bore s gradskim saobraćajem zahvaljujući svojim skromnim dimenzijama: dug je 4,25 metara (2 cm više na terenskoj verziji), širok 1,8 metara i visok 1,6 metara (ili 1,61 s krovnim nosačima, odnosno 1,62 metra za verziju s pogonom na sva četiri točka).

Udoban putnički deo je – „Made in Italy“, s najmanje sedam konfiguracija enterijera koje se sastoje u izboru različitih tkanina, kože, završne obrade i boja. Optimalnu funkcionalnost omogućavaju podesiva sedišta i prostran prtljažni odeljak (350 litara). Na kraju, kupci mogu da izaberu i neku od 12 različitih boja i osam različitih vrsta dizajna, sa alu-felnama od 16, 17 i 18 inča.

Kvatro pogon

Novi „fijat 500“ dostupan je u konfiguraciji s pogonom na dva točka i na sva četiri točka. Posebna karakteristika pogona na sva četiri točka na novom „Fijatovom“ krosoveru jeste uvođenje sistema za isključivanje zadnje osovine, čime se smanjuje rasipanje energije usled proklizavanja kada pogon na sva četiri točka nije neophodan, što dovodi do manje potrošnje goriva.

Trenutno su u ponudi motori „1.4 turbo MultiAir2“ sa 140 KS (pogon na prednje točkove i šestostepeni manuelni menjač), „1.6 MultiJet II“ sa 120 KS (pogon na prednje točkove i šestostepeni manuelni menjač), kao i „2.0 MultiJet II“ sa 140 KS (devetostepeni automatski menjač i pogon na sva četiri točka).

2

Paleta motora će dobiti pojačanje i u vidu benzinskih motora „1.6 E-tor“ sa 110 KS (petostepeni manuelni menjač i pogon na prednje točkove), „1.4 turbo turbo MultiAir2“ sa 170 KS (devetostepeni automatski menjač i pogon na sva četiri točka), kao i moćnog 2,4-litarskog „Tigershark MultiAir2“ motora sa 187 KS (devetostepeni automatski prenos i pogon na sva četiri točka).

Motor „140 KS 1.4 turbo MultiAir2“ takođe će biti dostupan s prednjim pogonom i šestostepenim automatskim prenosom s dvostrukim kvačilom.

Biće dostupne i turbodizel pogonske jedinice: „1.3 turbo MultiAir2“ sa 95 KS (petostepeni manuelni menjač i pogon na sva četiri točka) i „2.0 turbo MultiAir2“ motor sa 140 KS (šestostepeni manuelni menjač i pogon na sva četiri točka).

Prodaja krosovera „fijat 500x“ počeće 2015. godine.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)