Datum:

29.02.2012. 22:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4069 pregleda

Fabrika automobila „Fijat automobili Srbija“ napravila je prvih petnaest modela „el zero“, koji su već poslati na testiranje. Italijanska kompanija, koja je do sada u Kragujevac uložila više od 750 miliona evra, spremna je za proizvodnju novog vozila namenjenog tržištima Evropske unije i Amerike.

Novi model „el zero“ kompanija „Fijat“ testira u svojim najboljim institutima u gradovima Kazinu i Torinu, u laboratoriji „Mirafijori“. U testiranjima na udar se koriste lutke od specijalnog materijala, koje su opremljene čipovima i senzorima i koje u potpunosti oponašaju ljudski organizam.

„El zero“ je vozilo koje ispunjava sve najsavremenije standarde za bezbednost, što znači da je opremljen standardnim pojasevima za sve putnike i u njega su ugrađeni i vazdušni jastuci koji putnike štite od bočnog i frontalnog udara. Kada se pojavi u prodaji, na proleće naredne godine, biće bez sumnje jedan od najbezbednijih automobila koji se proizvode u Evropi. Testiranja mogu da traju i do dva i po meseca.

– Lutke beleže sve defekte i povrede koje bi zadesile čoveka u saobraćajnoj nezgodi. Bezbednost putnika u vozilu jedan je od najznačajnijih faktora koji utiču na prodaju vozila. Zbog toga su ispitivanja u takozvanim kreš testovima, odnosno u veštački izazvanim sudarima, bitna pre puštanja bilo kojeg novog modela vozila u masovnu proizvodnju. Novi model automobila se testira na dva udara, na frontalni, s prednje strane, i na bočni udar. Brzine na koje se proverava bezbednost putnika su oko 60 kilometara na sat, pri kojima vozilo koje se testira udara u betonsku prepreku. Ispituju se sudari s lutkama koje odgovaraju prosečnoj porodici, tako da se zna da muškarac teži u proseku 78 kilograma i da je visok oko 180 centimetara. Testira se i bezbednost dece, tako što se na zadnja sedišta postavlaju lutke koje odgovaraju deci do tri godine strosti. Danas se meri sve, pa čak i efikasnost naslona za glavu na sedištima koji su bitni pri udarima odpozadi, kaže izvor „Blica“.

Kako je izjavio Antonio Ferara, direktor FAS, „za svaki novi model automobila kompanije moraju da ulože oko 600 miliona evra, ali ‘Fijat’ u kragujevačku fabriku ulaže više od milijardu evra“.

– Promenili smo celu fabriku, sve je novo, a kupljena je najmodernija oprema iz Italije, Nemačke i Japana. Novi model koji će se ovde proizvoditi za tržište Evrope, ali i Amerike, spada u segment B klase i treba da nasledi uspešne modele „fijat ideu“ i „lanča muzu“. Praviće se u dve verzije novog vozila, sa pet i sedam sedišta. Instalirana je oprema koja može da proizvede od 30 do 60 automobila na sat, što znači da je godišnje moguće napraviti 250.000 primeraka. Kolika će proizvodnja stvarno biti, zavisi pre svega od potreba tržišta, izjavio je Ferara.

Automobil neće biti jeftin, već će prema svom kvalitetu i karakteristikama dospeti u visoku B klasu.

Traže radnike na birou

Kompanija „Fijat“ je Nacionalnoj službi za zapošljavanje poslala zahtev za 4.000 radnika mašinske struke koji imaju do 31 godinu. U sledećih mesec dana, kako nam je najavljeno, i u fabrikama koje za „Fijat“ prave delove biće potrebno još 3.000 radnika istog profila.

Autor: Nebojša Radišić, Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)