Datum:

23.11.2013. 11:58

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 8558 pregleda

Novi model popularnog rumunskog terenca „dačija dastera“ predstavljen je nedavno na Salonu automobila u Frankfurtu, a prva test vožnja za specijalizovane novinare, među kojima je bila i ekipa „Novosti“, organizovana je u Francuskoj, u okolini Marselja, na putevima koji vijugaju rajskim predelima Provanse, ali i na specijalno pripremljenim „of-roud“ terenima.

Od 2004. godine, kada je „Reno“ kupio „Dačiju“, pa do danas, prodato je dva i po miliona vozila iz fabrike podno Karpata, a popularni „daster“ je obradovao 820.000 vlasnika u 43 zemlje sveta.

Zanimljivo je da je 450.000 ovih terenaca imalo na haubi znak „Dačije“, dok su svi ostali nosili amblem „Renoa“.

Iako su prodajnim rezultatima bili više nego zadovoljni, u francuskoj kompaniji su rešili da malo podmlade „daster“.

Dizajn nije mnogo menjan. Najuočljivije izmene su kod prednjih svetlosnih grupa, gde su dodata i dnevna svetla. Promenjena je rešetka hladnjaka, koja sada ima više hromiranih detalja, ali i zadnja svetlosna grupa. Drugačije su i krovne šine…

U unutrašnjosti je oprema značajno poboljšana u odnosu na prethodni model. Ugrađeni su navigacioni sistem i parking asistencija, komande su na volanu, a tu je i „kruz kontrola“. Električni podizači prednjih stakala na vratima su standard, komande su smeštene na vratima, a ugrađen je i merač spoljne temperature.

Prtljažni prostor je i dalje veoma velik, a standardnih 475 litara može s lakoćom da se poveća na 1.636 litara, uz mogućnost unošenja predmeta dugih 2,7 metara. Više je i polica, fioka, pregrada… Vazdušni jastuci su napred ugrađeni i za vozača i suvozača, a dodati su i bočni.

Najveći novitet je benzinski motor TCe 125, koji razvija 125 KS i ima 205 Nm obrtnog momenta s prosečnom potrošnjom od 6,3 litra na 100 pređenih kilometara i emisijom CO2 od 145grama/km. Drugi benzinski motor u ponudi je 1,6-litarski sa 105 KS, a uz ovaj motor je opcionalno ponuđen i pogon na TNG.

Dizel agregat koji će biti dostupan i na našem tržištu početkom decembra je 1,5-litarski DCi sa 90, odnosno 110 KS, s potrošnjom koja u kombinovanom režimu vožnje ne prelazi 4,7 litara na 100 km.

dacia-mARSEJ-097

Menjači su petostepeni i šestostepeni, i po opštem utisku su za klasu bolji od prethodnih. Pogon je, naravno, na dva ili na sva četiri točka.

Da je „Reno“ znatno unapredio vozne karakteristike, jasno je posle samo nekoliko pređenih kilometara u novom „dasteru“, a mi ćemo ga predstaviti detaljnije u nekom od sledećih brojeva auto-dodatka.

Tačna cena novog „dastera“ još nije saopštena, ali iz „Dačije“ najavljuju da se ona neće bitnije razlikovati od cene prethodnika.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)