Datum:

05.05.2011. 22:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7564 pregleda

Svet na dva točka je lepši od sive svakodnevice, tvrde vlasnici motocikala, ali je još lepši ako je „mašina“ pod vama, jedinstvena, neponovljiva, unikatna! Ručno pravljenje i prepravljanje motocikala uzima maha ne samo u kolevci, Sjedinjenim Američkim Državama, već i u Evropi, Australiji, pa i kod nas.

Sve više je onih koji žele da imaju originalnu „zver“ na dva točka pod sobom. Na nedavno održanom „Motorpešn“ u Beogradu videli smo da i u Srbiji ima pravih čarobnjaka ovog posla. „Čoperi“, kako mnogi nazivaju ovu vrstu motocikala, nastali su prepravljanjem, ili sklapanjem novog motora od postojećih, ili modifikovanih delova. Prepoznatljivi su po dugoj prednjoj viljušci, niklovanim delovima, sjajnom dizajnu i posebnom farbanju.

Po mnogima, ključnu ulogu u osvajanju sveta od strane „čopera“ imao je kultni film iz 1969. godine „Izi rajder“, kada je „ostatak sveta“ mogao da uživa u „dorađenim“ „harli dejvidsonima“.

U SAD je među najpopularnijim radionicama za izradu „čopera“ svakako „Orandž kanti čopers“ vlasništvo porodice Tetjum. Oni čak imaju i svoj rijaliti šou koji emituje čuveni „Diskaveri“. Otac i sin, Pol Tetjum (senior i junior), prave takozvane „tematske motore“ po narudžbini. Među njihovim kupcima našao se i čuveni Lens Armstrong, a svađe su dostojne i okršaja u našem „Velikom bratu“.

Ovi motori koštaju više desetina hiljada dolara, a pojedini primerci, na aukcijama, dostižu i svih 100.000 dolara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)