Datum:

17.05.2016. 16:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Zamislite sebe za volanom “audija RS4” sa 1.300 konja! Osećate kako otkucaji srca rastu sa brojem obrtaja motora, a onda, u treptaju oka, papučica gasa preti da probije pod. Prva, druga, treća, četvrta… i snažno kočenje. Za deset sekundi ste prešli četvrt milje i postigli brzinu dovoljnu za poletanje aviona.

Ovo je najkraći i verovatno jedini način da se opiše trka ubrzanja na 402 metara koje su još 2005. na vojnom aerodromu u Batajnici privukle više gledalaca od fudbalskog “večitog derbija”. Tada se okupilo 50.000 ljudi a rekordna poseta se očekuje i 4. i 5. juna na “Nagradi Beograda 2016” koja će se održati na stazi “Ušće”, u Bulevaru Nikole Tesle, na potezu od ulica Ušće (boksovi i start) do Trešnjinog cveta.

Pravo učešća imaju svi punoletni vozači koji poseduju vozačku dozvolu kategorije B i godišnju licencu Sportskog auto i karting saveza Srbije. Kako bi svi učesnici imali podjednake šanse za pobedu, automobili su podeljeni u tri grupe (ET Super Pro, ET Pro Mod i ET Sportsmen) a pravo da se takmiče imaju automobili bilo koje marke, pogona, kubikaže i pogonskog goriva, sa agregatnom minimalne snage 150 KS.

Prvo takmičenje ubrzanja automobila je počelo davnih 50. godine prošlog veka na ulicama gradova u SAD, od semafora do semafora, za naklonost devojke ili jednostavno da se pokaže ko ima najbrži automobil. U međuvremenu se dosta toga promenilo, takmičenje je prošlo svoj razvojni put, kako kod samih učesnika trka ubrzanja tako i kod simpatizera ovog popularnog sporta. Uz razvoj svesti o bezbednosti u saobraćaju i zakonskih regulativa, individualne i pojedinačne trke ubrzanja brzo prerastaju u Međunarodno takmičenje.

Prvog dana “Nagrade Beograd 2016”, u subotu 4. juna, zagrevanje i treninzi su od 10.30 do 14 sati, dok trka staruje u 18 sati. Dan kasnije, u nedelju, “warm up” i kvalifikacije počinju u 9.30 a start druge trke je zakazan za 16 sati.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)