Datum:

06.09.2016. 10:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

“Nisan” je saopštio da će nova “serena”, čija prodaja u Japanu počinje ovih dana, biti opremljena “Nisanovom” tehnologijom za autonomnu vožnju ProPILOT, koja će osigurati bezbrižnu i udobnu vožnju auto-putem.

Ovo je revolucionarna tehnologija za autonomnu vožnju osmišljena za upotrebu u vožnji jednom trakom. “Nisan” je prvi japanski proizvođač automobila koji uvodi potpuno automatsku kombinaciju upravljanja, ubrzavanja i kočenja, što će vozačima olakšati vožnju u gustom saobraćaju i duga putovanja.

Pomoću napredne tehnologije za obradu slike, sistem ProPILOT prati situaciju na putu i u saobraćaju kao i precizno i prirodno upravljanje vozilom. Tehnologija je jednostavna za upotrebu zahvaljujući prekidaču na upravljaču koji vozaču omogućava jednostavno uključivanje i isključivanje sistema. Jednostavan i prilagodljiv interfejs sistem ProPILOT sastoji se od ekrana koji prikazuje trenutni status sistema.

Sistem ubrzava, koči i upravlja automobilom na temelju informacija dobijenih od monohromatske kamere opremljene naprednim softverom za obradu slika. Trodimenzionalna kamera sistema brzo i jednostavno prepoznaje vozila ispred i oznake na putu.

Kad je uključen, sistema automatski nadzire udaljenost do vozila ispred pomoću ograničenja brzine koje je odredio vozač (između 30 i 100km/č). Sistem će održavati automobil u sredini saobraćajne trake praćenjem oznaka na putu i kontrolisanim upravljanjem automobilom, čak i u krivinama.

Sistem automatski koči kako bi potpuno zaustavio vozilo. Nakon što se vozilo zaustavi, ostaće na mestu čak i ako vozač ne pritiska papučicu kočnice. Kad proceni da je spreman za nastavak vožnje, sistem se aktivira kad vozač uključi prekidač ili lagano dodirne papučicu gasa.

“Nisan” sprovodi opsežna istraživanja uslova vožnje u različitim regijama kako bi ProPILOT bio potpuno prilagođen uslovima na tržištima na kojima će se prodavati. Sistem ProPILOT ugrađen u model “serena” za japansko tržište razvijen je za jednostavnu upotrebu na japanskim auto-putevima.

03 serena (2)

Budućnost bez žrtava

“Nisan” aktivno radi na razvoju pametnih vozila i elektrifikacije vozila kako bi njegove vizije budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama postale stvarnost. Pod sloganom “Nisanove pametne tehnologije mobilnosti” sistem ProPILOT promoviše sigurnost i vozačima pruža pouzdanost u skladu sa “Nisanovim” načelom pametne vožnje.

Sistem ProPILOT biće uveden i u vozila za evropsko tržište, uključujući i “kaškai”, sledeće godine. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka omogućiće automatsko prestrojavanje vozila. Njeno uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskrsnicama planirano je za 2020. godinu.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)