Datum:

05.04.2015. 11:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3756 pregleda

Zapadne auto-kompanije smanjuju proizvodnju u Rusiji zbog drastičnog pada prodaje automobila u ovoj zemlji. Američki “Dženeral motors” konzervira fabriku u Sankt Peterburgu.

Zbog drastičnog pada prodaje automobila u Rusiji, određeni deo poznatih zapadnih proizvođača odlučio je da smanji proizvodnju, a neki će čak konzervirati svoje fabrike. S ruskog tržišta će se povući “Opel”, a “Dženeral motors” će zatvoriti fabriku u Sankt Peterburgu. U septembru 2014. u fabrici je broj zaposlenih smanjen za četvrtinu, a oni koji su ostali, radili su samo u jednoj smeni.

Prodaja novih putničkih automobila u Rusiji snižena je u minulih 12 meseci za čak 37,9 odsto. Za četvrtinu je pala prodaja “lada”, a osetno je smanjeno i interesovanje za japanske automobile.

Predsednik “Dženeral motorsa” Den Aman izjavio je da su povukli određene poteze zbog “dugoročne nejasne perspektive”. To znači da Amerikanci procenjuju da će kriza potrajati. U toj kompaniji veruju da će se u Rusiji i dalje prodavati njihovi automobili “premijum” klase, čija prodaja nije smanjena. Osim toga, u zajedničkoj fabrici “Dženeral motors – Avtovaz” u Samari i dalje će se proizvoditi “ševrolet niva”.

Logično je da će se odlaskom “Opela” i “Ševroleta” smanjiti broj dilerskih centara, ali proizvođači obećavaju da će biti dovoljno rezervnih delova za one koji se već koriste takvim vozilima. Štetu će pretrpeti dileri, koji tvrde da jedan centar košta od šest do sedam miliona dolara, a rok otkupa je osam godina.

U Kremlju smatraju da je odlazak “Dženeral motorsa” greška, jer će mu kasnije biti teže da se vrati na rusko tržište. I u ruskom Ministarstvu trgovine ocenjuju da je “Dženeral motors” napravio grešku u izboru modela koje je proizvodio u Rusiji, pa je i to uticalo na slabu prodaju. Osim toga, samo 25 odsto delova su proizvodili u Rusiji, a sve ostalo je iz uvoza, pa pri lošem kursu rublje imaju probleme s cenama. Poređenja radi, neke korejske kompanije sada u Rusiji proizvode 50 odsto delova za automobile.

Za raliku od “Dženeral motorsa”, nemački “Folksvagen”, koji ima fabriku u Podmoskovlju, i dalje će nastaviti proizvodnju.

Kredit za auto

Od 1. aprila Rusija će ponovo davati povoljne kredite građanima za kupovinu domaćih automobila. Umesto dosadašnjih 750.000, građani će moći da podignu kredit od milion rubalja. U Ministarstvu trgovine Rusije veruju da će se na taj način do kraja godine prodati oko 200.000 novih putničkih vozila.

Autor: Branko Vlahović, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)