Datum:

21.10.2015. 22:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 4956 pregleda

Automobilska industrija je pred revolucionarnim promenama, a gorivo, bar u bliskoj budućnosti, biće – vodonik.

Novi direktor “Tojote” za Evropu Johan van Zil rekao je da pitanje nije ako nego kada će tehnologija zasnovana na sagorevanju vodonika postati osnovna u auto-industriji.

Prvo serijsko vozilo ovog automobilskog giganta “mirai” (na japanskom budućnost) od septembra se prodaje i u Evropi po ceni od oko 60.000 evra, a potražnja je već nadmašila očekivanja.

“Tojota” od 1992. godine razvija tehnologiju FCV (Fuel Cell Vehicle), zasnovanu na radu “gorivih ćelija”.

Princip rada je, u stvari, veoma jednostavan. Sipate u rezervoar hidrogen (kojeg ima u izobilju), a od vazduha koji se “usisava” u gorivu ćeliju uz pomoć električne energije (hibridni sistem) izdvaja se kiseonik. Tada dolazi do hemijske reakcije koja daje neophodnu energiju za pokretanje vozila, a iz auspuha izlazi jedinjenje H2O, čista vodena para.

Naravno, “Tojota” je proteklih godina usavršila tankove za hidrogen, gorive ćelije, a posebnu pažnju je posvetila bezbednosti.

Zasada je najveći problem cena, upravo zbog bezbednosnih rizika i skladištenja hidrogena. Stručnjaci smatraju da će problem s relativno skupim punionicama biti vrlo brzo rešen jer će zemlje kojima je čista životna sredina među najprioritetnijim stvarima, raznim poreskim olakšicama i subvencijama, stimulisati širenje mreže punionica, što će dovesti i do masovnije upotrebe ovih vozila.

Nije zanemarljiva ni činjenica da su američki stručnjaci izračunali, na testiranjima u realnim uslovima, da je potrošnja “miraija” ekvivalent potrošnji od 3,6 litara benzina na 100 kilometara. Pri tome se s jednim “rezevoarom” pređe i do 700 kilometara, a punjenje traje između tri i pet minuta. To je prednost koju, na primer, vrlo teško mogu da dostignu elektromobili.

auto (2)

Šef prodaje “Tojote” u Evropi Karl Šliht rekao je da kupci – vlade i kompanije, traže smanjenje emisije ugljenika. On očekuje da će nova tehnologija biti pristupačna za prosečne korisnike do 2025. godine.

“Tojota” je u Evropi prošle godine prodala 880.000 automobila, što je za tri odsto više nego godinu ranije. Dvadeset odsto njih bili su hibridi.

Izvor: Novosti

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)