Datum:

10.08.2015. 16:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7304 pregleda

Nemačka kompanija je u prvoj polovini ove godine prodala više vozila od glavnog rivala iz Japana – „Tojote”. Treće mesto zauzeo je nekadašnji lider – američki „Dženeral motors”.

“Tojota” je u trci za najvećeg svetskog proizvođača automobila u prvoj polovini ove godine ostala iza “Folksvagena”, budući da je nemačka kompanija prodala više vozila od japanskog rivala.

“Folksvagen” je u šest meseci, zaključno s junom, u svetu prodao 5,04 miliona automobila, u odnosu na “Tojotinih” 5,02 miliona, prenosi agencija Frans pres.

Treće mesto na listi zauzima američki “Dženeral motors” (GM) sa 4,86 prodatih vozila. “Tojota” je 2008. svrgnula GM s trona najvećeg svetskog proizvođača automobila, gde se on nalazio decenijama, ali je tri godine kasnije ostala bez krune u svetlu katastrofalnog zemljotresa i cunamija u Japanu, zbog čega je obustavljena proizvodnja i prekinut lanac dostave.

“Tojota” se 2012. godine vratila na prvu poziciju na listi, ali se očekuje da će ove godine zabeležiti pad prodaje – na 10,15 sa 10,23 miliona vozila iz 2014. godine, koja je bila rekordna, kao posledica brojnih skandala u vezi sa bezbednošću automobila i povlačenja miliona vozila, između ostalog zbog problema s vazdušnim jastucima firme “Takata”.

“Folksvagen” je trenutno u dobroj poziciji da do kraja godine ostane vodeći globalni proizvođač vozila i prvi put završi godinu kao prvi na listi.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)