Datum:

14.07.2016. 10:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nemačka automobilska kompanija “Folksvagen” postigla je sporazum o isplati odštete vlasnicima automobila u SAD zbog korišćenja softvera za lažiranje kontrole izduvnih gasova, saopšteno je iz te kompanije.

Kompanija se obavezala i da narednih pet godina obaveštava američku Agenciju za zaštitu životne sredine (EPA) i Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (ARB) o testiranju svojih vozila, koje će nadzirati njihovi predstavnici.

Ako vozilo ne prođe test, nemački gigant će morati da o tome obavesti EPA i ARB u roku od 72 časa, posle čega postoji mogućnost izricanja kazne.

“Folksvagen” će takođe imati obavezu da do 2023. godine podnosi godišnje izveštaje o testiranju, a ako se utvrdi da prodaje ili vraća vlasnicima neispravna vozila, mogao bi da plati kaznu od 50.000 dolara po automobilu. Kompanija je pristala da popravi ili otkupi automobile u koje je ugrađen sporni softver i da svakom vlasniku plati do 10.000 dolara. Deset milijardi dolara je predviđeno za popravku ili otkup oko 475.000 automobila, kao i za dodatno obeštećenje od 5.000 do 10.000 dolara za svakog vlasnika.

Sporazum predviđa i uplatu 2,7 milijardi dolara u fondove za zaštitu životne sredine i još dve milijarde dolara za istraživanje zelene tehnologije. “Folksvagen” je postigao sporazum o isplati 603 miliona dolara sa 44 američke savezne države, Vašingtonom i Portorikom, te će ukupna obaveza kompanije iznositi 15,3 milijarde dolara.

Muke se nastavljaju

U sporazum nije uključeno još 80.000 automobila sa trolitarskim dizel-motorima, u koje je bila ugrađena drugačija verzija spornog softvera.

“Folksvagen” će automobile sa problematičnim softverom otkupljivati po ceni koja je važila na dan kada je afera dospela u javnost, 18. septembra prošle godine.

Prosečna vrednost “Folksvagenovog” dizel-automobila opala je za 19 odsto u odnosu na period neposredno pre izbijanja skandala – u avgustu prošle godine njegova cena iznosila je 13.196 dolara, a u maju ove godine 10.674 dolara.


Podaci
* 11 miliona vozila sa lažnim softverom
* 2 milijarde dolara uplata u „zelene“ fondove
* 15,3 milijarde dolara je vrednost odštete za vozače u Sjedinjenim Američkim Državama

Globalna afera

Afera je nastala kada je otkriveno da su sporni automobili sa dvolitarskim dizel-motorima programirani da uključe softver za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima, a isključe ga tokom normalne vožnje.

Istražitelji su utvrdili da su ti automobili emitovali 40 puta veću koncentraciju izduvnih gasova od predviđene, što može da izazove disajne probleme kod ljudi.

Nemački proizvođač automobila suočava se i sa mnogim drugim kaznama i mogućim krivičnim tužbama, pošto je priznao da je proizveo 11 miliona vozila širom sveta sa spornim dizel-motorima.

Za Stari kontinent ne važi

Iako je veliki broj oštećenih vozača i u Evropi za njih najverovatnije neće biti isplate odštete. Razlog su drugačiji zakonski propisi, ali će svim oštećenim vozačima „Folksvagen“ besplatno otkloniti kvar.

U Srbiji ima nekoliko hiljada vozila sa spornim softverom i njihovi vlasnici mogu da se obrate najbližem predstavništvu ove kompanije i kvar će im biti otklonjen.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)