Datum:

28.02.2013. 16:03

Autor:

Miloš Maksimović

Oznake:

, , , ,

Statistika:

1 komentara 4789 pregleda

AutoLogija Totalcar ekipa je imala priliku da poseti Centar komercijalnih vozila Mercedes-Benz Krnješevci. Kako je to rekao generalni direktor Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora Rolf – Juergen Seyerle, ideja je bila da predstavnici medija zavire „iza scene“ i vide kako funkcioniše jedan deo ovog velikog sistema.

Ovaj „environmental friendly“ objekat površine 4.210 m² izgrađen je na prostoru od 25.000 m² i nalazi se u industrijskoj zoni Krnješevci, na 25 km od Beograda, na auto-putu Beograd-Zagreb.  Otvoren je 24. oktobra 2008. godine, i  predstavlja najveći i najmoderniji Centar komercijalnih vozila Mercedes-Benz u ovom delu Evrope. Objekat je višenamenski i u njemu su objedinjeni:

 • prodaja novih teretnih, dostavnih i kombi vozila
 • servis teretnih, dostavnih i kombi vozila
 • prodaja polovnih teretnih, dostavnih i kombi vozila
 • regionalni logistički i distributivni centar
 • prodaja rezervnih delova i opreme
 • regionalni centar za obuku

Poseta ovom centru, na način na koji je to nama bilo omogućeno, zaista je privilegija. Jedini ispravan način da vidite ono što smo mi videli je – da budete deo kompanije Mercedes-Benz. Ovaj trening centar, jedini takvog tipa, kapaciteta i stručnosti koji postoji u regionu, svojevrsna je škola za sve prodavce, mehaničare i druge zaposlene ove kompanije.

Dragan Cacic, trening centar

Prosto, postoji čitav niz procedura koje garantuju da „MB lice“ pred vama, ko god to bio, iz koje god službe dolazio (prodavac vozila, prodavac rezervnih delova, mehaničar, dijagnostičar ili neko na koga još niste ni pomislili) poseduje „sertifikat o izvrsnosti“, odnosno – zna tačno o čemu priča.

Trening centar se prostire na blizu 540 m² i sastoji se od dve učionice za teoretsku nastavu opremljene video projektorima i ostalim neophodnim tehničkim uređajima, i tri prostorije za praktičnu nastavu, kompletno opremljene dizalicama odnosno kanalom za dostavna vozila, kamione i autobuse, dijagnostičkim uređajima i ostalom servisnom opremom neophodnom za izvođenje praktične obuke. Na trenutak, seli smo u te klupe, a potom videli i praktičnu demonstraciju obuke na nekoliko modela. U tu školu biste rado išli, verujte nam na reč.

Naši domaćini su se takođe potrudili da nam prikažu funkcionalnost i kapacitete radionice i magacina rezervnih delova. Ukupna povrsina radionice je 1.340 m² i ona je, naravno, opremljena kompletnim standardnim i  specijalnim alatima, potrebnom dijagnostikom i najsavremenijom opremom po standardima Daimler-a za sve aktuelne modele iz komercijalnog programa Mercedes-Benz kao i Fuso Canter.

Broj radnih mesta radionice Centra komercijalnih vozila je 9 za kamione i 8 za transportere. U okviru servisa postoje i dva radna mesta za podešavanje geometrije donjeg postroja na teretnim, dostavnim i kombi vozilima, sa uređajima koji su u skladu sa poslednjim zahtevima standarda Mercedes-Benz. Poseban deo servisa opremljen je mašinama i alatima za rad sa pneumaticima za sve vrste komercijalnih vozila, uključujući i specijalne alate za rad sa pneumaticima  za sve vrste Mercedes-Benz blindiranih vozila. Servis je u mogućnosti da otkloni i sve vrste oštećenja na vozilima, počev od najjednostavnijih kao što je zamena vetrobranskog stakla, pa zaključno sa opravkama teških havarija na svim vrstama komercijalnih vozila.

_DSC0223

To što je servis bio „pun kao oko” tokom naše posete, ne govori o tome da se ova vozila često „šalju kod doktora”, već upravo suprotno. To je priča o udelu na tržištu od 46%. Praktično, svaki drugi kamion na našim putevima nosi „zvezdu”.

Da bi ona uvek sjajno sijala, servis poseduje i mobilnu ekipu sa vozilom Službe SERVICE24H, koja omogućava pomoć na putu 365 dana u godini. Sem pomoći na putu, mobilna ekipa može izvršiti i određene radove na terenu kod korisnika vozila, čime se znatno olakšava korišćenje vozila od strane korisnika.

Logističko-distributivni centar koji se takođe nalazi na ovoj lokaciji, Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora ističe kao svoju veliku prednost. Da biste shvatili koliko su ozbiljni kada to kažu, uzmite u obzir sledeće fakte:

 • Logističko–distributivni centar povezan je direktnom kompjuterskom vezom kako sa magacinom rezervnih delova u Centru komercijalnih vozila, tako i sa centralnim skladištem rezervnih delova Global Logistic Center u Nemačkoj, odakle se isporučuju rezervni delovi i dodatna oprema u ceo svet.
 • Postoji 23 000 raspoloživih lokacija za rezervne delove.
 • Preko 20 500 ovih lokacija je trenutno zauzeto.
 • Nivo isporučivosti je veći od 84%

Impresivno, zar ne?

Autor: Miloš Maksimović, Foto: Miloš Maksimović, Mercedes-Benz

1 komentar
 1. Momcilo

  Izvestaj autora Milosa Maksimovica iz Mercedesovog Centra komercijalnih vozila u Krnjesevcima,zaista moze uci u sve udzbenike novinarstva.Vodeci nas svojim kazivanjem i vise nego vernim opisivanjem stvarnog cinjenicnog stanja,citalac stice utisak da se u tom trenutku zaista nalazi u pogonima renomirane svetske firme.Nacin autorovog reflektovanja ostavlja impresivan utisak i privilegiju na nas citaoce,jer je mali broj onih srecnika koji mogu za relativno kratko vreme citajuci ovaj tekst da dozive filmsku storiju,protkanu izvanrednim fotografijama.Prosto se stice utisak,da se sve navedeno i vidjeno na fotografijama nalazi u nasim kucama,tik pored nas,i da nam je na dohvat ruku,pa cak i da je nase vlasnistvo.Osim toga,sve ovo uliva ogromno poverenje krajnjim korisnicima i garanciju kvaliteta i usluga pomenutog Centra.Autor ove prezentacije nam je otklonio strah,zebnju,i kamen sa vrata,ulio sigurnost,ukazao najkraci put do neceg dobrog,sigurnog i zadovoljnog.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)